RIK kopplade greppet om SM-bucklan

Besegrade Drott hemma med 31-24

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Redbergslid tog ledningen med 1-0 i SM-finalen i handboll genom att besegra Drott med 31-24 på söndagen.

Därmed tog RIK ett bastant grepp om SM-bucklan, inte bara genom segern utan också sättet man tog den på.

Redbergslid som har revansch att utkräva från förra årets finalförlust började lite nervöst och trevande. Bortalaget Drott inledde vassast och ledde med 2-0 och 3-1. Mannen bakom målen var som så många gånger förr Magnus Andersson. Det var han som antingen avslutade själv eller spelade fram sista passet i Halmstadlagets blixtrande kontringar.

Men så småningom fick hemmalaget grepp om Drotts kontringsspel, främst genom snabbe Fredrik Lindahl som hindrade flera av Drotts uppspel.

Viktig hemlöpning

- Hemspringet var mycket viktigt i dag för att sänka deras tempo, analyserar RIK:s tränare Magnus Johansson.

- Vi har slarvat med det tidigare i Elitserien men i Europacupspelet har vi varit bra på det och det är livsviktigt mot Drott.

Redbergslid var ikapp målmässigt vid 3-3 och tog ledningen för första gången vid 7-6, en ledning som de sedan aldrig släppte. I halvtid hade hemmalaget 15-13.

I andra rivstartade RIK och gick snabbt fram till en sexmålsledning, 20-14, bland annat efter tre mål av Fredrik Lindahl som gjorde en mycket stark andra halvlek. Matchen var då i princip avgjord.

Tekniska fel

Mot slutet av halvleken rann det iväg i takt med att drottspelarna blev uppgivna. RIK ledde ett tag med tio mål innan Drott reducerade och siffrorna spikades till 31-24 i hemmalagets favör.

Drotts spelande tränare Magnus Andersson var besviken efter matchen.

- Vi gör alldeles för många tekniska fel och alla måste höja sig ett rejält steg, både i försvar och anfall, om vi ska kunna vända det här.

Men att döma av den här matchen känns Redbergslid starkare än Drott som sliter hårt på sin förstauppställning medan RIK med sin breda trupp rullar runt på betydligt fler spelare. När då Redbergslid går ifrån målmässigt blir det tungt för Drott att komma tillbaka.

Jerker Edgren/TT