Fortsatt serieledning för Djurgården

Gif Sundsvall stog emot i 80 minuter

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Djurgården höll på att tappa sina första hemmapoäng i årets allsvenska. Men två sena mål räddade tre poäng mot GIF Sundsvall på strejkersättande Råsunda och fortsatt serieledning för mästarlaget.

Djurgården har fått jobba för sina segrar i vår. Tillknäppta motståndare har slitit för att hålla sina kompakta försvarsmurar intakta.

GIF Sundsvall gjorde det skickligare än de flesta. Djurgårdens 2-0-seger på Råsunda, reservarena för strejkstoppade Stadion, satt långt inne. Och den inte alldeles lyckade Kim Källström hade sin del i sista akten. Det var han som lade djupledsbollen till Andreas Johansson när han rullade in 1-0-målet i 81:a minuten. Och det var han som vände bort två Sundsvallsförsvarare och dundrade in tvåan i nättaket i den andra övertidsminuten.

Fram till målen var det väntad Djurgårdsdominans mot ett disciplinerat och kontringsfarligt Sundsvall.

- Vi visste att det skulle bli mycket kamp. Det är viktigt med tålamod. Vi kan bättre, men vi vann rättvist. Vi står för det kreativa, tyckte Djurgårdens tränare Sören Åkeby.

- Och vi är starka i 90 minuter.

Vinner i slutet

Som så ofta förr malde den offensiva Djurgårdsmaskinen till slut sönder motståndarförsvaret. Det är i matchens sista fjärdedel som mästarlaget vinner sina matcher.

- Sundsvall spelade smart. Men vi vet att vi är starka och vi har självförtroende. Vi vågar spela vårt spel tiden ut, sade vänsterbacken Mikael Dorsin, matchens främste aktör.

Båda lagen tvingades till omstuvningar i försvaren. I Djurgården sträckte sig mittbacken Patrik Eriksson Ohlsson alldeles före matchen och in i mitten klev Richard Henriksson. Han skulle ersätta utvarnade högerbacken Nickas Rasck och där fick Stefan Bergtoft i stället hoppa in.

Sundsvall hade högerbacken Fredric Lundqvist skadad och mittbacken Tom Kåre Staurvik avstängd. Magnus Svensson och Stefan Ålander ersatte med den äran.

Försvaren var ändå starka. Och Mikael Dorsin låg bakom väldigt mycket framåt för Djurgården innan han tröttnade mot slutet.

- Första halvlek är den bästa jag har gjort i år, sade han.

Nära ledningsmål

Sundsvall hade flera klara kontringschanser. Och mittbacksinhoppare Stefan Ålander var ytterst nära att nicka in ett ledningsmål då han två gånger fick helt fritt luftrum framför Andreas Isaksson på hörna.

- De blockade bort oss, sade Dorsin. Vi försökte göra domaren uppmärksam på det, det hände flera gånger. Samtidigt måste vi vänja oss vid att det kan vara sånt här spel. Vi måste lära oss det också om vi ska lyckas internationellt.

- Det är målen som är skillnaden mellan ett topplag och andra. De sätter sina chanser. Vi spelade klockrent i 80 minuter, sade Sundsvalls andretränare Per Joar Hansen.

Peter Wikström/TT