Det finns inte en chans att Enköping klarar nytt kontrakt

SPORTBLADET

MALMÖ

Enköping begick offentligt självmord igår.

Allsvenskans absoluta bottenlag försökte spela upp när det enda som kunde räddat viktiga poäng vore extremt svinaktig grisfotboll.

Taktiken mot Malmö var det mest huvudlösa jag sett under de senaste 25 åren.

Inte inledningsvis.

Enköping var faktiskt bäst första kvarten.

Spelade sig inte fram till några jättelägen men vann boll på mittplan och försökte med djupledspass till de jagande anfallarna Johan Wallinder och Andreas Hermansson.

På den våthala planen kunde varje löpning av huggande anfallare skapa oro i Malmös inte allt för snabba mittförsvar.

Problemet var att Hermansson hamnade på kanterna och fick försöka att bli framspelare samtidigt som Wallinders tidigare explosivitet numera ersatts av slow motion.

Sabbade skrällchans

När Malmö gjorde 1-0 var det inte direkt välförtjänt annat än för att det var ett bra anfall och en snygg prestation av Niklas Skoog.

Det borde varit en skrällande väckarklocka som vrålade ut till Enköpings ledare och spelare att de skulle backa tillbaka och syssla med tjongbollar mot Hermansson och inget annat.

Återigen.

Planen var såphal.

Hermansson har få övermän som ensam jagande anfallare på topp men Enköpings mittfält stannade kvar högt uppe på planen där man i andra halvlek aldrig fick tag på bollen.

Ett MFF i överläge är inget lag man spelar ut och vänder hur som helst mot.

För Enköping fanns ingenting att välja på men man valde att försöka spela fotboll.

Det sabbade skrällchansen.

Det sabbade fortsättningen och nu är jag böjd att hålla med Lasse Anrell som skrev att Enköping inte skulle ta fler poäng i år.

Såklart det inte blir så. Några poäng droppar alltid in men Sveriges närmaste stads stolthet är närmare superettan än alla andra allsvenska lag och jag tror ärligt talat inte att det finns en endaste chans att Enköping kan undvika degradering.

Sympatiske tränaren Peter Lenell kommer inte att klara att hålla kvar sitt lag därför att hans material är för gammalt, för trött och för dåligt. Pengar att förstärka med finns inte heller för en klubb som kommer att få tänja på gränserna minst lika mycket som Helsingborg för att få behålla sin elitlicens.

Mitt enda råd till denna krisklubb är:

Sluta spela - börja grisa.

Riktiga poäng är ändå alltid mer värda än stilpoäng.

Jönsson självkritisk

När jag var på väg hem från Malmö stadion kom Jon Jönsson och frågade om jag hade minuspoäng till vår betygsättning i Sportbladet.

När man får en sån fråga höjer man garden och tänker automatiskt att vad fan har jag eller Sportbladet nu gjort för fel? Varför är han hånfull? Allsvenskans spelare är väldigt känsliga för våra betygsättningar.

Men sen fattar jag att Jon menar att han verkligen tycker att jag skulle ge honom ett minus i betyg.

- Jag hade inte ett rätt, säger han.

Och jag som inte ens förstod varför han blev utbytt. Den öppnande djupledspassningen till Markus Rosenberg var en fempoängare bara den. Jon Jönsson är en av Malmös få plusvarianter hittills i år.

Jättetalangen från plantskolan IFK Hässleholm som flyttade till Tottenham som 16-åring men som höll på att knäckas av ett socialt icke-liv i London är definitivt på rätt väg.

Minus tror jag att jag bara har delat ut en gång under mina år på Aftonbladet. Till en Halmstadspelare för elva-tolv år sen om jag inte minns fel.

En sak är jag dock säker på. Spelaren som fick minuset minns det.

Och han håller än i dag inte med mig.

Stefan Alfelt