Är du en supporter - eller en ”supporter”?

SPORTBLADET

Det är alltid intressant när färdiga begrepp ifrågasätts och behandlas på nytt. Den senaste veckan har det hänt igen:

Vad är egentligen en supporter?

Under och efter AIK:s match mot Halmstad markerade Kalle Corneliusson, den förre lagkaptenen, stenhårt att han inte accepterade delar av AIK:s egen publik.

Det gjorde han rätt i.

Eftersom jag var ledig passade jag på att gå på fotboll, och löste biljett mitt på den östra läktaren på Råsunda. Det var en förbannat trevlig söndag, våren hade tagit ut komp och lämnat plats åt en underbar sommarsol. Dessutom spelade AIK rätt trevlig fotboll, och eftersom HBK har spelare som Mikael Nilsson (som förmodligen hade lanserats som seriens bäste spelare om han spelat i ett Stockholmslag) så blev det en intressant match.

AIK var bättre, det såg ut som att de skulle vinna.

Då, i mitten av andra halvlek, reser sig en kille, en "supporter", på östra läktaren och skriker till AIK:arna som ska kasta inkast:

- Lira boll! Era överbetalda jävla horor!

Bojkottade sitt lag

Samma dag spelade IFK Norrköping mot Boden, en viktig match för ett lag som fått en tung start på sitt återtåg till allsvenskan. Men läktarna var tomma och tysta, prydda med banderoller med budskap om att spelarna skulle börja jobba hårdare, springa mer, skjuta oftare, eller vad det nu kan ha varit. "Supportrarna" bojkottade laget, helt enkelt.

Som om de på allvar trodde att spelare som lever för sin fotboll inte gjorde sitt bästa, som om det inte fanns andra tänkbara skäl till att spelet låser sig och resultaten går emot.

Etymologin säger mig att en supporter är någon som är ett stöd, men i övrigt är jag inte så säker längre.

Ingen homogen grupp

Det enda jag vet är att det är dags att spränga tanken på "supportrar" som en homogen grupp, en anonym massa där alla är lika.

När Bajen möter Blåvitt i dag finns det fans på plats som verkligen är ett stöd för sina lag, men det finns också ett par som kan tänka sig att skrika "horor" efter spelare, eller skita i att gå på matcherna för att göra spelarna bättre.

Det är skillnad på "supportrar" och supportrar.

Om jag vore supporter skulle jag se till att ta reda på vilken grupp jag tillhör - och tala om det för dem som står bredvid mig på läktaren.

Simon Bank