Så ska Fotbollskväll undvika svarta hål...

SPORTBLADET

Finns ett av rymdens mystiska svarta hål i "Fotbollskvälls" studio?

Det kan dölja sig i programledaren Mats Nyströms påfordrande vänsternäve. Ni vet den där pennförsedda näven som viftar till lite småbusigt när experterna Thomas Wernerson och Ola Andersson sagt något aningen provokativt i SVT:s "Fotbollskväll".

Det måste gömma sig där, måndagskvällarnas mystiska svarta hål. Någon förklaring bör ju finnas till att 1+1+1 i "Fotbollskväll"-personalen hittills knappast adderar till 3. Snarast till 1.5.

På papparet verkade det så lovande. Parhästarna Nyström & Wernerson - still going strong sedan 1993 - eggade av den pricksäkre nykomlingen "Rit-Ola" - en dubbelspelande analytiker från Canal +. Det innebar ett menage á trois som radikalt skulle rycka upp ett lite formstelnat program. Kunde bara inte bli fel.

Men så har det tidvis blivit. Mer har snarast blivit mindre. Med eller utan svarta hål involverade. Med tre åsikter i studion har kemin mellan lärjunge Nyström och magister Wernerson - programmets bärande vägg - gått lite förlorad. Medan det aldrig uppstått någon riktigt spännande elektricitet de tre emellan.

I stället har det blivit mycket av menande blickar, aningen tafatta försök till inbördes provokation, och inte minst en känsla av att inte särskilt mycket blivit sagt. Det är inte dåligt. Men det känns oförlöst. Lite tramsigt. Stundom dessutom ganska segt. En rätt sensationell känsla när vi talar om en allsvenska som åtminstone fläckvis är glödhet även denna säsong.

Liknar VM 1990

Vid VM 1990 gjorde SVT något liknande. Då hade Bo Hansson dubbla bisittare när han kommenterade Olle Nordins oglamorösa eskapader i Italien. Bredvid mästaren Bo fanns såväl Anders Grönhagen som Sven-Göran Eriksson. Var för sig kunde båda leverera rimlig om än oförarglig expertis. Tillsammans blev det mest hummanden och nickanden. Vilket inte gör sig helt bra i tv.

Efter detta har SVT nöjt sig med singularis på tyckarbänken. Innan denna nya trio uppstod inför den här säsongens "Fotbollskväll".

Skicka Wernerson till arenorna

Men det finns ett ganska enkelt grepp att testa. Som tv-spalten nu bjussar på med samma frenesi som den i höstas tjatade om Ola Andersson som självklart tredje hjul i programmet:

Skicka i stället ut Thomas Wernerson på en arena. Låt hans efter-matchen-kommentarer ersätta de nästan alltid misslyckade spelarintervjuerna via länk. Wernerson är sublim i konsten att plocka upp en tendens, en stämning, kring ett lag. Hans vassa-avbitningar-under-lugg kan vara sublima. Var utför han såna lustmord bättre än ute på skådeplatserna?

Samtidigt får Andersson mer tid att rita krumelurer i de vida stäpper som öppnat sig i Enköpings försvar. Möjligen blir det ytterligare några minuter över för internationella summeringar. Något som åtminstone denne skribent drömmer våta drömmar om.

Enligt expertisen är det 16 miljoner ljusår till närmaste "riktiga" svarta hål. Men om "Fotbollskväll" inte spetsar till sig rejält finns risken att det snart öppnar sig en avgrund betydligt närmare än så.

Ja!

Nej!