Boistränaren sågar linjedomaren

Jan Jönsson: Han förstör matcherna

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
Jan Jönsson - kritisk till domaren Mikael Nilsson.
SPORTBLADET

HELSINGBORG

Mikael Nilsson är en av världens mest meriterade linjedomare. Men i Landskronatränaren Jan Jönssons ögon är han inte mycket värd.

- Han förstör matcherna, säger Jönsson.

Bakom Jönssons kritik ligger fyra situationer i tre matcher.

Straffen som AIK fick i går efter en situation som Anders Frisk inte såg tillräckligt bra för att kunna bedöma, medan Mikael Nilsson var tvärsäker på sin sak.

- Jag ser en arm som får AIK-aren att välta och ger Anders (Frisk) tecken. Då pekar han på straffpunkten.

Andreas Andersson placerade bollen otagbart för Mats Svensson och där svängde matchen över i bortalagets favör.

De andra händelserna som upprör Jan Jönsson är Malmös två straffar på Malmö stadion som inte borde ha varit straffar. Samt den situation då Östers målvakt Björn Stringheim drog ner Johan Andersson i förra omgången.

- Man skulle önska att Mikael Nilsson klev in de gångerna också men det gjorde han aldrig, säger Jönsson.

Medger tidigare fel

Mikael Nilsson försvarar sig med att han inte såg vad som hände i de nämnda situationerna.

- Vad som egentligen hände på Malmö stadion har hela svenska folket sett i efterhand på tv. Första straffen var definitivt fel. I Växjö visar en kamera placerad bakom mål något annat än vad vi såg från våra positioner, säger Mikael Nilsson och medger att Landskrona borde ha fått en straff.

Problematiken är såklart att domartrion - eller rättare sagt kvartetten - inte kan döma för annat än det de tycker sig se ske.

- Det som händer sker i vad jag kallar för mitt svarta hörn av straffområdet. Från min placering har jag väldigt svårt att se vad som egentligen händer. Därför har jag assisterande domare. För att de ska assistera mig, säger Anders Frisk om straffen han blåste i går för AIK.

Hasan Cetinkayas omfamning av Jimmy Tamandi ser på flera av repriserna i tv inte direkt regelvidrig ut.

- Jag växer över honom och han faller. Jag trodde faktiskt att domaren skulle varna honom för filmning, säger Cetinkaya.

Att domarnas sekundsnabba bedömningar recenseras efter mängder av repriser i slow motion ser dom inte som ett problem.

Vill använda repriser

Domarna vill gärna använda tv:n i kampen mot det fusk som bland annat Peter Wennman tog upp här i Sportbladet för några dagar sen.

Att exempelvis Markus Rosenberg filmade till sig en av de omdiskuterade straffarna i matchen Malmö-Landskrona är ett odiskutabelt faktum efter att man sett det på tv.

- Självklart ska vi kunna använda film för att bestraffa i efterhand. Det hade varit ett stöd för oss domare i kampen mot det fusk vi pratar om att stoppa. Det måste bara till att någon gör slag i saken och anmäler fuskarna, säger Anders Frisk.

Jimmy Tamandi försökte inte fuska. Han föll - men frågan hur mycket det berodde på Cetinkayas omfamning eller bara obalans kan man inte vara säker på ens efter ett otal repriser.

Landskrona skulle satt sina chanser i stället så hade diskussionen varit helt ointressant.

Stefan Alfelt ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM