Första segern borta mot HIF sedan 1959

Tommy Jönsson avgjorde på frispark

SPORTBLADET

HELSINGBORG

Tala om efterlängtad seger.

När Halmstad vann över Helsingborg på bortaplan med 1-0 var det för första gången sedan 1959.

- Visst var den efterlängtad och jag tyckte att vi förtjänade den, säger Halmstads tränare Jonas Thern.

Halmstad spelade under försäsongen efter uppställningen 4-5-1, men efter den allsvenska premiären ändrade man till 4-4-2.

Mot Helsingborg skiftade Jonas Thern tillbaka till 4-5-1 - och fick bra betalt.

- Vi fick bättre balans i laget när "Tobbe" (Torbjörn Arvidsson) kom in. Han och "Turbo" (Magnus Svensson) visade vägen på mittfältet, säger Jonas Thern.

- Vår första halvlek var mycket, mycket bra. Då hade vi ett snabbt passningsspel och kom lätt till målchanser. Men vi skulle gjort fler mål.

Sypniewski hade uppvisning

Halmstad har förmodligen gjort årets fynd i allsvenskan: anfallaren Igor Sypniewski är en spelare utöver det vanliga.

Polacken var otränad när han kom till Halmstad i februari. Nu är han snart i topptrim och han hade stor uppvisning på Olympia på tisdagskvällen.

- Det finns inte spelare som han i Sverige. Han är snabb, teknisk, har ett bra skott med vänstern och han börjar mer och mer lära sig vårt sätt att spela, säger Thern.

Sypniewski gjorde visserligen inget mål, men han hade stor del i Halmstads segermål.

Sypniewski drog fyra Helsingborgsspelare vid straffområdesgränsen innan han fälldes av den femte med frispark som följd.

Frisparken satte Tommy Jönsson i mål.

Tveksam offside

Lite senare i första halvlek gjorde Sypniewski ett toppnummer när han i steget plockade ner en höjdboll, fintade bort Helsingborgs Kenneth Rasmussen innan han sköt med vänstern mot mål. Tyvärr för Sypniewski och Halmstad hann Rasmussen tillbaka och täckte skottet.

I andra halvleks inledning rycket Sypniewski gång på gång ifrån Helsingborgs mittbackar, men varje gång åkte assisterande domarens flagga upp.

- Svårt att säga om det var rätt eller fel. När jag i efterhand tittade på bortamatchen mot AIK visade det sig att Sypniewski felaktigt blev avvinkad två gånger. Sypniewski är så snabb och det är väldigt svårt för linjedomarna att avgöra om han är på rätt eller fel sida. Jag skulle inte vilja byta med dom, säger Jonas Thern.

Halmstad hade bra grepp om matchen i cirka 60 minuter, men sedan tog Helsingborg över kraftigt.

Saknar effektivitet

När Thern bytte ut Sharbel Touma mot Patrik Ingelsten bytte han också spelsystem till 4-4-2.

- Vi hamnade för långt tillbaka i banan och fick ett väldigt tryck på oss. Det kändes tryggare att spela 4-5-1, säger mittfältsmotorn Magnus Svensson.

Helsingborg forcerade kraftigt, flyttade upp mittbacken Jesper Jansson, men misslyckades att kvittera.

- Det är uppenbart var våra problem ligger. Vi saknar både effektivitet och mod i motståndarnas straffområde, säger Helsingborgs tränare Peter Swärdh.

Närmare än två missade frilägen av Gustaf Andersson och en bortslarvad frispark (Andreas Dahl) på tilläggstid kom inte Helsingborg.

Det här var Halmstads kväll i Helsingborg - för första gången på 44 år.

TT