Arma karlar - vad de måste vara rädda nu

SPORTBLADET

Sörenstam är ju stenhård.

Kaxigare än de flesta tjejer - tror att hon ska vinna rentav. Mer målmedveten än någon annan tjej - som en maskin brukar experterna beskriva henne.

Så inte behöver hon någon tröst eller uppbackning i de just nu svallande vågorna runt hennes person. Tvärtom, så kan hon nog programmera sig till stordåd. Även bland männen.

Jag tror verkligen inte att Sörenstam tackade ja som något slags inlägg i könsrollsdebatten. Antagligen gjorde hon det heller inte för att höja damgolfens status i allmänhet. Snarare ville hon ha en utmaning. För sig själv i synnerhet.

Det börjar väl bli tråkigt med de förutsägbara segrarna. Det blir väl outhärdligt med avundsjukan och skitsnacket, tjejer emellan. Kanske trodde hon i sin enfald att det skulle gå lättare med grabbarna. Inget knussel där inte. Mer raka rör och må bäste man vinna, typ.

Farbröderna höll på att spricka

Och precis så blev det. De små farbröderna i sina pikétröjor höll på att spricka när Sörenstam anmäldes till The Colonial. Varför ska hon hålla på och krångla? Tränga sig in i ett startfält där hon inte hör hemma? Stjäla en plats från någon annan - någon av oss?

Återstod bara att köra raka rör. Säga vad man tycker utan att fundera på följderna. "Skulle jag hamna med henne så är jag inte med" sa en. "Det är ett osedvanligt lyckat PR-trick och handlar bara om dollars" sa en andre.

"Åh, vad modigt, lycka till" sa en tredje men fick samtidigt ont i knät så att han slapp vara med i fighten.

Moget?

Svar nej, men kanske ärligt. Bland de som nu tiger finns nämligen en hel del män som faktiskt inte vågar säga att de tycker Sörenstam gör fel. Hon trampar helt enkelt in på helig mark och djupt därinne i manssjälen vilar närmast en dödsångest inför blotta tanken att tävla mot en kvinna. För enligt vetenskapligt uträknad fakta så ska hennes förmåga vara runt elva procent sämre än hans egen. Annika Sörenstam bör alltså enligt forskningen slå elva procent kortare slag än alla de 112 män hon möter i morgon. Och vem fasen vill då vara den - eller de - som hamnar bakom henne i resultatlistan?

Arma karlar, vad rädda de måste vara just nu.

Inget att protestera mot

För det kan verkligen gå hur som helst. Säger Annika Sörenstam att hon är redo, är i form och att hon tror att hon har en rimlig chans, så har hon det. Inte heller finns det så mycket för männen att protestera mot. Hon slår från herr-tee. Hon tvingas använda längre (och tyngre) järnklubbor än hon är van vid. Och hade hon tackat nej hade platsen troligen gått till en ung spelare som normalt sett inte fått spela på touren. Hade det varit mer rättvist? Bara för att han - i så fall - varit man?

Nej, det är så att man har förståelse för att Singh krökte rygg inför frugan och bestämde sig för att stanna hemma. Han, och hans kollegor, har all anledning känna fruktan. Annika Sörenstam har inte varit utanför en fairway sen första världskriget, som han säger, tv-kommentatorn Göran Zackrisson.

Det är bara att huka er gubbar. För maskinen har laddat om.

BÄST

SÄMST

Erika Strandell ([email protected])