Speedwayfesten i Sverige räddad

Klartecken av internationella förbundet att köra på annan arena

SPORTBLADET

Det blir ingen VM-deltävling i speedway på Stockholms stadion lördagen den 31 maj.

Kommunal avslog på onsdagen en andra dispensansökan, som inkommit från Stockholms stad för att få genomföra tävlingen.

Senare på kvällen räddades dock arrangemanget kvar i Sverige.

- Vi har fått klartecken från det internationella förbundet att köra på en annan arena. Och om konflikten löses blir det trots allt Stadion, säger Rolf Sundberg, generalsekreterare i Svemo.

När TT nådde Rolf Sundberg på telefon direkt efter Kommunals besked hade han ännu inte hunnit meddela dispensavslaget till John Postlethwaite på BSI i England, som driver GP-serien och äger tv-rättigheterna.

Kommunals beslut var rakt:

''Att ge dispens för ett idrottsevenemang när vi samtidigt säger nej till dispenser gällande vård och omsorg känns inte rätt'', sade Elisabet Brolin, ansvarig för dispensgruppen på Kommunal, i ett pressmeddelande.

- Jag är mycket besviken. Jag trodde att Kommunal skulle ha förståelse för våra många och starka argument, sade Sundberg - som då var rädd för att Sverige helt skulle mista GP-tävlingen, ett arrangemang som i fjol lockade 12 000 åskådare till Stadion.

Arrangören har kommit långt i förberedelserna och redan lagt ut 2,5 miljoner kronor på tävlingen på Stadion nästkommande helg.

Senare på kvällen var dock tonläget ett annat.

- Jag har fått ett snabbt och positivt besked från Postlethwaite. Först var jag väldigt rädd för att han ville stryka oss från serien, vilket skulle vara en katastrof på längre sikt och säkert göra att vi inte fick ett arrangörskap under lång tid framöver. Men han gav oss klartecken att köra vidare, säger Sundberg.

Nu arbetar Svemo med två parallella lösningar.

- Skulle konflikten vara löst tidigt på måndag morgon den 26 maj kör vi på Stadion som planerat, annars lägger vi ut tävlingen till en arena på pendlingsavstånd från Stockholm, säger Sundberg.

Vilken arena det blir är inte bestämt, men speedwayorter som Avesta och Eskilstuna har redan nämnts.

- Det är riktigt, men jag vill inte spekulera för mycket kring det. Det viktiga var beskedet vi fick och förtroendet. Nu har vi en chans att visa att vi med kort varsel kan klara det här.

Stig Lindmark/TT och Anders Burström/TT