Två mål – men bittert slut för Henke Larsson

Porto mästare efter förlängning

SPORTBLADET

SEVILLA (TT:S UTSÄNDE)

Två mål i hans största match i karriären - men ändå ett bittert slut.

Henrik Larsson och hans Celtic förlorade en dramatisk Uefacupfinal mot Porto med 2-3, trots två superba mål av svensken.

Brasilianaren Derlei avgjorde för Porto i den andra förlängningshalvleken.

Foto: AP
PÅ VÄG MOT SUCCÉ …men två mål av Henrik Larsson hjälpte inte. Porto vann Uefacupfinalen över Celtic med 3–2.

Celtic föll ändå med flaggan i topp.

De spelade mycket bra i den andra halvleken och kämpade ner de tekniska portugiserna på deras egna planhalva.

Och Henrik Larsson gjorde allt han kunde för att få åka hem med pokalen till Glasgow.

Han gjorde två mål precis när de behövdes, två kvitteringar av Portos ledningar, och båda på nick.

* Det första (1-1) kom efter ett inlägg från duktige vänstermittfältaren Didier Agathe. Inlägget verkade vara för långt, men 175 cm långe ''Henke'' hoppade högre än försvararen Ricardo Costa och placerade in bollen i målvakten Vitor Baias bortre hörn.

* Det andra (2-2) kom sedan Alan Thompsons hörna hittade svensken, som efter en fantastisk, närmast Michael Jordan-liknande spänst, hoppade högre än Paulo Ferreira och nickade in bollen.

Men det hjälpte inte i sommarvärmen i Sevilla.

Balde utvisad

Avgörandet blev dramatiskt.

Det krävdes förlängning, och när Celtics mittback Dianbobo Balde blev utvisad efter sin andra varning tog Porto över mer av spelet.

Nio minuter in i den andra förlängningshalvleken kunde Derlei slå in segermålet - och portugiserna höll tätt de sista minuterna och såg till att Uefacuptiteln hamnade i Oporto.

Besvikelsen var stor i Celtic.

Det var nästan på dagen 36 år sedan Glasgowlagets senaste triumf i Europa.

Men Europacupsegern mot Inter 1967 får fortsätta att leva kvar som klubbens finaste ögonblick.

Inför ögonen på cuphjälten från då, lagkaptenen Billy McNeill, 30 000 skottar på Estadio Olympico i spanska Sevilla och minst lika många utanför arenan, räckte inte Celtic till mot de portugisiska mästarna.

Elva mål i Uefacupen

På tilläggstid i den första halvleken kom första smällen.

Dianbobo Balde slarvade med en rensning på egen planhalva, och så blev ryssen Dmitrij Alenitjev plötsligt fri på Johan Mjällbys kant. Alenitjevs skott räddades av Rab Douglas i Celticmålet, men brassen Derlei kunde slå in returen - och därmed göra sitt elfte mål i Uefacupen för säsongen.

Henrik Larsson ville dock inte vara sämre.

En dryg minut in på den andra halvleken nickade ''Henke'' mycket vackert in kvitteringen - och gjorde därmed sitt tionde Uefacupmål.

Glädjen blev dock kortvarig.

Sju minuter senare kunde Dmitrij Alenitjev rulla in 2-1-målet bakom Rab Douglas efter en briljant framspelning av den portugisiske landslagsmannen Deco.

Men så fick Celtic den där hörnan knappa fyra minuter senare, och ''Henke'' kunde kvittera igen - med det elfte cupmålet.

- Vi är medvetna om den fantastiska historia den här klubben har, men vi är inte rädda för den. Det var sammanhållningen som gjorde att laget 1967 var så starkt, men vi har samma ''spirit'' i det här laget, trots att alla inte är födda i närheten av Glasgow, sade tränaren Martin O'Neill inför matchen.

Den kämpainställningen gjorde att de vann folkets hjärtan på läktaren - men de vann inte matchen.

Niclas Johansson/TT