”Det har varit en underbar vecka”

Tårögd Annika tog emot publikens hyllningar

SPORTBLADET

FORT WORTH, TEXAS (TT:S UTSÄNDE)

Första dagen skrev hon idrottshistoria, andra dagen skulle hon göra det få trodde var möjligt.

Men till slut hann verkligheten - och männen - ikapp Annika Sörenstam i Texas,

En 74-rond och sammanlagt 145 slag betydde att hon missade kvalgränsen.

- Det har ändå varit en underbar vecka, sade Sörenstam.

Foto: AP
ANNIKA FÖLL … och tårarna med henne. När hon tog emot folket jubel på det 18:e hållet kunde hon inte hålla tillbaka gråten.

När putten gått i på 18:e hålet kunde hon heller inte hålla tårarna borta. Då var det slutligen över för Annika Sörenstam, det blev till slut en delad 96:e plats och sammanlagt och fem slag över par och fyra slag från kvalgränsen.

Men det brydde sig inte publiken om för de tusentals som följt tävlingen var Sörenstam en vinnare, oavsett placering på resultattavlan.

På torsdagen hade hon bevisat för alla att här var en kvinna som kunde spela mot männen. 71 slag, ett över par betydde att hon låg på delad 67:e plats när hon på fredagseftermiddagen klev ut för den andra ronden.

Mer svårspelat

Hon och publiken visste att det fanns en chans att klara kvalgränsen, men Sörenstam visste också att en lika bra insats som under torsdagen förmodligen inte skulle räcka.

När greenerna på The Colonial hade torkat upp efter de senaste dagarnas regn skulle det bli betydligt mera svårspelat, särskilt som flaggplaceringarna var ännu mera besvärliga.

Det blev en kamp, men den blev inte speciellt långvarig även om hoppet steg när Sörenstam gjorde birdie redan på andra hålet.

Men när hon ändrade taktik från att spela på säkerhet till att försöka attackera greenerna så räckte det inte till. Fallet kom inom loppet av fyra hål. Bogeys på 5:e, 6:e och 8:e hålet gjorde att hon sjönk på resultattavlan.

- Jag önskade att jag spelat bättre men det var tuffare än jag trodde.

* Hål 5 (par 4) Tuffaste hålet på banan gäckade Sörenstam redan under första ronden då hon gick ett över par. På fredagen gick det lika illa, hennes drive hamnade bland träden längs fairway, inspelet blev sedan för långt men hon lyckas hålla ned resultatet till en bogey genom en fyrametersputt.

* Hål 6 (par 4) Ännu en gång når hennes inspel inte in på green. Tvåputtar för bogey.

* Hål 8 (par 3) Tvingas åter tvåputta och Sörenstam som leende tog sig igenom första ronden var nu sammanbiten.

Ännu en bogey på tionde hålet gjorde att när svenskan klev upp på tolvans tee visste hon att det krävdes birdies på minst hälften av hålen som var kvar, annars skulle det var slutspelat.

I stället blev det ännu en bogey.

Storstilad avslutning

Avslutningen var dock storstilad, de avslutande sex hålen gick hon på par och när hon klev upp på green på det avslutande hålet stod publiken upp och jublade för henne.

- Det har varit fantastiskt med all publik som hejat på mig.

Även om Sörenstam missade kvalgränsen finns det ändå svenskhopp kvar i tävlingen utanför Fort Worth, Jesper Parnevik ligger delad fyra efter att ha gått de två inledande ronderna på 134 slag, sex under par.

Även Carl Pettersson (delad 55:e plats) klarade kvalgränsen efter att gått på 69 slag, sammanlagt 140.

Tobias Österberg/TT