Blågult krossade Schweiz i finalen

Vann guldet efter 8–1-seger

Foto: ANDREAS HILLERGREN/BILDBYRÅN
VÄRLDSMÄSTARNA Det svenska landslaget komplett med VM-buckla och flagga – och medaljerna runt halsen givetvis.
SPORTBLADET

BERN (TT)

Fem mål och en riktig VM-guldhjälte i den förkrossande finalsegern med 8-1 mot Schweiz i innebandy-VM.

Men på morgonen före finalen trodde Johanna Ekeroth att hon skulle få se matchen från läktarplats. En knäskada såg ut att sätta stopp.

- Jag kunde knappt gå. Det är troligen ett utsträckt kors- eller ledband som spökar. Jag fick ultraljud hela dagen, men det var först när jag joggade före matchen som jag kände att rörligheten kom tillbaka, sade hon.

Det var tur att det blev spel. För en superhet Johanna Ekeroth sänkte nästan Schweiz på egen hand och fixade det VM-guld som grundlades med mirakelvändningen mot Finland i semifinalen.

Ekeroth slog till redan efter 2.36 av finalen då hon gjorde 1-0 och innan första perioden var över hade 26-åringen från Lockerud gjort fyra mål och avgjort VM-finalen.

- Ett skott och ett mål, då förstod jag att det skulle gå bra. Och när jag gjort 4-1 på straff kom Hermine Dahlerus fram och sade att allt var overkligt. Jag kände likadant, sade Ekeroth.

Sverige ledde med 5-1 efter första perioden och kunde sedan njuta av vägen fram till sitt andra VM-guld genom tiderna.

Sex år sedan sist

Sverige vann den första VM-turneringen på Åland 1997 men har sedan fått nöja sig med brons i hemma-VM 1999 och silver i Riga 2001. Båda gångerna satte Finland stopp för Sverige, i semifinal respektive final. Den svenska förbundskaptenen Kristina Landgren och hennes assistent Åsa Karlsson fick därmed en drömstart med guld i sitt första VM.

- Det här har vi jobbat stenhårt för i två år, och jag har aldrig varit så nöjd med en match som i dag. I morgon (läs söndag) börjar planeringen för VM i Singapore 2005. Då ska vi försvara vårt guld, sade Landgren.

Även om Landgren hyllade sitt lag för finalinsatsen så var det vändningen i semifinalen som gav grunden till guldet, då 0-4 blev 5-4 och seger mot Finland. Finland och Sverige är tämligen överlägsna i innebandyvärlden. Schweiz hade inför finalen som bäst nått oavgjort vid ett tillfälle på tio landskamper mot Sverige.

Skyttedrottning

Johanna Ekeroth såg till att hemmanationen inte kunde skrälla. Efter hennes snabba ledningsmål kunde sedan Hermine Dahlerus öka på till 2-0 efter 5.12 innan Schweiz reducerade 21 sekunder senare.

Men Ekeroth slog till och sköt 3-1 bara en knapp minut senare och satte sedan både 4-1 och 5-1. Totalt gjorde Ekeroth åtta mål i VM-turneringen och blev skyttedrottning tillsammans med finländskorna Anne Suomalainen och Jonna Kettunen. Hon utsågs också till matchens lirare i finalen. Sveriges övriga mål i finalen gjordes av Susanna Tuominen och Jessica Holmgren.

Finland vann bronsmatchen mot Norge med 4-2.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM