Över 22 000 följde AIK mot toppen

”Det är sällan du är nöjd som tränare, men i dag är det en sådan dag.”

SPORTBLADET

STOCKHOLM

AIK är nya allsvenska serieledare.

2-0 (0-0) mot Malmö på Råsunda var ett styrkebesked.

- Det är sällan du är nöjd som tränare, men i dag är det en sådan dag. Nästan allt i vårt spel fungerade som jag vill, säger AIK-tränaren Richard Money.

Efter en tung, jobbig försäsong med massor av skador bad britten Money om fyra, fem matchers väntetid innan landets fotbollsexperter skulle såga storklubben AIK.

Den gulsvarta starten blev knackig - men just nu stämmer allt.

Den startelva som sprang in inför 22 017 på nationalarenan bubblade av självförtroende och kunnande, spelare för spelare, lagdel för lagdel. Malmö var inte alls dåligt under de första 45 minuterna, men i den andra halvleken blev AIK för tungt.

- Jag är rätt besviken över att vi inte kunde såra dem mer. Vi hitttade inget djupledsspel som störde AIK och i andra blev det kännbart, sade Malmö-tränaren Tom Prahl.

Muskler på mitten

Richard Money valde Svante Samuelsson och Krister Nordin som innermittfältspar och fick matchen dit han ville.

- Vi trodde före avspark att det här skulle bli en av de tuffaste matcherna för säsongen, och det blev det också. Med Svante i laget fick vi stabilitet. Många missar vad han gör för det här laget, han väljer ofta enkla passningar vilket skapar bollinnehav för oss.

Farligaste offensiva AIK-nyckeln fanns på kanterna: Både Stefan Ishizaki och Mats Rubarth sprudlar av spelglädje - båda blev målskyttar på måndagskvällen.

I sin 100:e tävlingsmatch för AIK hittade Ishizaki rätt på ett Daniel Tjernström-inlägg som Arash Talebinejad förlängde i straffområdet. En högerstöt gav ledning.

Ett långt högerinlägg flög över allt och alla i Malmös straffområde och bollen dök plötsligt upp vid bortre stolpen där Mats Rubarth drog till, en projektil borrade sig in i Mattias Aspers närmsta kryss.

Spelare för spelare tackades

Efter 90 effektiva matchminuter jublade AIK-fansen över 2-0, femte raka segern, och serieledning. Richard Money kom sent till presskonferensen - anledningen:

- Jag var tvungen att tacka alla spelarna för ett enormt arbete.

Malmö-kollega Prahl hade en tyngre resa hem. Kritiken lär bli frän och arbetsron klen. Prahl hittade dock en ljusglimt: årsdebuterande nyförvärvet Thomas Olsson.

- Han visade direkt att han kommer att bli nyttig för oss. En spelare löser inga problem, med med Thomas passningsspel fick vi med ytterbackarna bättre och kom mer upp i banan.

Anders Burström/TT