Taktiskt Helsingborg knäckte mästarna

”Tack vare aggressivt försvarsspel höll vi undan”

SPORTBLADET

HELSINGBORG

Helsingborg har spelat tre matcher på sex dagar, förlorat två men vann den viktigaste mot Djurgården på måndagen. Det lockar att besegra ett lag som leder allsvenskan och bara förlorat en match.

Nu har Djurgården förlorat två, leder inte allsvenskan men vilken fotboll de och HIF bjöd på när det blev 2-1 (1-0) till Olympias lag.

Kamp under nittio minuter, högt tempo, men ändå tekniska finesser. Till exempel Lars Bakkeruds tunnel på Kim Källström.

Men allra snyggast var Mattias Lindströms 1-0 när han framspelad av Bakkerud iskallt chippade över landslagsmålvakten Andreas Isaksson.

- Man vet att han är bra, men det kan man inte tänka på, sade Mattias Lindström om Isaksson.

Mer rakt på sak

Djurgården har nog allsvenskans bästa anfalls- och passningsspel.

Men Helsingborg var mer rakt på sak. Grunden lades av backlinjen och mittfältet. Christoffer Andersson vann mittfältskampen mot Kim Källström den här kvällen.

Helsingborg låg defensivt och kontrade snabbt på de ytor de skapade.

- Tack vare aggressivt försvarsspel höll vi undan. Djurgården är svettiga att möta, jag hade ju läge att göra 3-1, men jag var för trött, sade Mattias.

Han var renodlad anfallare för första gången i allsvenskan. Tillsammans med Gustaf Andersson höll han Djurgårdens backlinje sysselsatt. De två löpte mycket.

Andersson avgjorde

Gustaf Andersson gjorde Helsingborgs andra mål en halvtimme före slut. Han nickades fram av Christoffer Andersson som snappade upp en nick från en Djurgårdenförsvarare.

Helsingborg började bäst och hade tre bra lägen på fyra minuter. Sedan tog Djurgården över, skapade många målchanser men hade bara fyra skott på mål mot Helsingborgs sju.

Det var en lysande period av Djurgården, med Babis Stefanidis trollerinummer mot Jesper Jansson och Christian Järdler samtidigt som extra krydda.

Det var kamp i varje sekund. Domaren Peter Fröjdfeldt utdömde 30 frisparkar, delade bara ut en varning och gjorde en utmärkt insats i en högklassisk allsvensk match. Straffen som Djurgården fick var korrekt.

HIF starkast mot slutet

På den kviiterade Kim Källström till 1-1 i den 57:e minuten. HIF-målvakten Fredrik Larsson räddade först via stolpen, men Källström slog in returen.

Den sista halvtimme tog HIF över helt.

Frågan till Djurgårdens tränare Sören Åkeby:

Var HIF det bästa lag ni mött hittills?

- De är stabila Helsingborg. Men vi tog inte till vara våra chanser och hade inget bra bolltempo. Kanske berodde det på att gräset var för högt.

Helsingborg hängde på i toppen. Och när sommaren gått in i sitt slutskede finns extra anfallskraft redo.

Alvaro Santos, allsvenskans bäste spelare.

Bo Harmby/TT