En ikon ifrågasattes – då vaknade the Zacke Army

SPORTBLADET

När ”Sport i tv” i helgen ifrågasatte legenden Göran Zachrisson famlade åtskilliga av er ilsket efter järnfemman. Min moteld är ett glas rött.

Det libanesiska rödvinet Chateau Musar av årgång 1996 var kvalitet så fysisk att man kunde ta på den. En butelj var väl värd de 130 pix Systembolaget ville ha.

Bara någon årgång senare var situationen helt annorlunda. Hellre en kartong avslagen Kir än detta svindyra blask. Det kunde gott blivit kvar där på slänterna i Bekaadalen. Saker händer med vin, inget är evigt.

Så inte heller sportkommentatorer i tv. Årgångarna 1965 till 1993 var Göran Zachrisson tidvis bäst i klassen. INGEN, inte ens Bo Hansson, var en lika påtaglig stilbildare på SVT-sporten. Zachrisson fixerade de roterande ekrarna på en Tour de France-cykel och vräkte på mucho ”Shine On You Crazy Diamond” av Pink Floyd. Då rev såna som Albert Svanberg och Jens Lind ner Sweet-affischerna hemma i pojkrummen. Det var sportkommentatorer de skulle bli. Som ”Zacke” med de poetiska reportagen. Det tackar vi sporttittare för i dag, tänk om alla skulle vara som Roger Blomquist?

Han är för überkunnig

Men allt är inte beständigt. 2003 är Göran Zachrisson, numera på TV3/Viasat, bara fläckvis en stor tv-kommentator. Han är för personlig och überkunnig för att jämföras med vissa andra ex-stjärnor i speakerbåsen. Men han står definitivt inte över kritik. Det inser man efter sisådär en fem minuters dos av hans spretiga, ofta otajmade utvikningar. Som nu senast under ”The Colonial” med Annika S.

Trodde i alla fall denne tyckare. Och vågade sig på ett milt ifrågasättande av ikonen GZ i lördagens Sportbladet. Följden blev ett smatter i mailboxen som knappast var något stilla vårregn. Nej, vi talar hagelskur över Bokskogen. Endast när den här spalten önskat moderniseringar av längdskidor i tv har en liknande negativ orkan briserat ur folkdjupet.

En ikon har ifrågasatts och the Zacke Army har mobiliserats från mäktiga Ullna till fjuttiga Ulriksdal. Några har rent av hört av sig från Ulleråker – finns det en golfbana även där? Till sistnämnde debattör inflikar jag bara: Nej, jag är inte bög. Gör dig det gladare? Respektive: Nej, jag planerar inte att strax dö, men att gå till de sälla markerna i en bunker vore ganska smart, det håller jag med om, lättgrävt och så.

Släpp wedgen...

Till er andra säger jag främst: släpp nu wedgen och kom in i matchen. Göran Zachrisson ÄR en legend, se inledningen, han KAN golf, se inledningen, hans poesi ÄR unik, se inledningen, han säger ibland lysande saker, se den kritiserade krönikan. Där är vi faktiskt rätt så överens.

Men han är inte i dag en kommentator som grejar showen över tre-fyra timmar fyra dar i sträck. Möjligen skulle han vara lika lysande som förr om han agerade bisittare, till en kommentator med all den precision somn GZ i dag saknar. Men det lär bara stanna vid en hypotes. Zacke är ingen som plötligt blir till en sidekick. Han är STJÄRNAN, för evigt, amen. Det tycker han med all säkerhet själv, det tycker definitivt du.

Därför nöjer vi oss här. Case closed. Bara en sak till: att lite gnägga över Göran Zachrisssons insatser är inte synonymt med att hylla Christer Ulfbåge.

Men Lov Wollin var bra, riktigt bra, och hennes tålamod ändå bättre. DET kan vi skåla på, förslagvis i Chateau Musar 96.

10 000 bilar som cirkulerar i 100 000 varv och gör en halv miljon depåstopp.

400 000 amerikaner har fel. Jättefel. Indycar Racing är årets största gäspning. Kom tillbaka Michael Schumacher, allt är förlåtet!