Fördomarna om travsport har besannats - tyvärr...

SPORTBLADET

Det är inte så länge sedan vi ärade hästen med en riktig begravning. Helt enkelt för att man inte äter upp en kamrat.

Kärleken till hästar kan antagligen spåras djupt in i den mänskliga folksjälen. Men den tar sig klart olika uttryck män och kvinnor emellan, vare sig man vill eller inte.

35 000 galna människor, i huvudsak män, fyller läktare E på Solvalla inom loppet av två minuter. Några sover, andra festar, men de flesta är närmast besatta av trav i allmänhet och Elitloppet i synnerhet. Det ligger inget nedsättande i det, tvärtom. Men visst är det lite underligt att kärleken till hästar är så stark bland vuxna män? Det är ju männen som är kuskar, det är männen som tippar och det är männen som besöker travbanorna. Åtminstone i högre grad än vad kvinnorna gör.

Men vilka är det som redan från barnsben tillbringar all sin vakna tid i stallet?

- Det är skillnad på travhästar och ridhästar, säger då de insatta männen när jag frågar.

Macho att styra

För trav bygger på "Kronans gamla handbok för inkörning av travhäst" och redan Karl XII grundlade tekniken som än i dag fungerar som pedagogik för en kusk.

- Med en positiv inkörning ska hästen vid starten ha cirka två kilos grundinställning i bettet, sen handlar det bara om att släppa efter i lagom takt - så att hästen hela tiden försöker springa ifatt sitt bett.

Klockrent, eller hur?

- Och för att klara det, fortsätter de insatta männen, måste man ha en nära kontakt med det potenta djuret. Tänk dig själv. Med bara tre fingrar, inte ens hela handen alltså, ska du styra 650 kilo muskler. Det om något är väl macho?

Jo. Kan man kanske tycka.

Men ridhästar då? Tjejer är ju såpass duktiga ryttare att de till och med får tävla på männens villkor. Med männen. Utan folkstorm och protest från de manliga toppryttarna. Ridsport är ju den enda OS-grenen där tjejer och killar möter varandra, försöker jag?

- Tjaa, svarar travfanatikerna.

- En ridhäst kan man ju i princip bemästra utan tömmar. Där är hela kroppen viktig för resultatet. Inte alls samma grej som att köra med bara tre fingrar...

Omodernt

Okej, då börjar man förstå. Trots att man egentligen inte vill. För det är aldrig kul med fördomar som besannas. Omoderna, ojämställda fördomar som säger att tjejer ryktar och gosar i stallet medan killarna piskar på och pressar en tung travare.

- Men så är det, säger travfansen.

- Nästan alla de stora travhästarna har ju en kvinnlig skötare som tar hand om dem mellan loppen.

Suck!

- Och tänk dig själv, avslutar de triumferande.

- Det krävs en hel del mod för att sitta i gynekologställning på en liten skinnlapp och åka i 60 kilometer i timmen. Det kanske passar något bättre för en karl?

Det är nu man börjar bli smått osäker på om året verkligen är 2003. Eller lever vi i själva verket fortfarande i den tid då hästar förärades en riktig begravning?

Erika Strandell ([email protected])