Sopranoland har fått revansch

Hånad och bespottad av New York-borna - nu kan New Jersey bli mästarnas stat

1 av 6
MAFFIABOYS New Jersey är hemstaden för tv-serien Sopranos. Staten har länge hånats av New York-borna på andra sidan Hudson-floden men kan nu få upprättelse och i stället bli mästarnas stat. Nets är i final i NBA-slutspelet och Devils spelar final i Stanley Cup.
SPORTBLADET

NEW JERSEY

De är fula, fattiga och feta. De är från New Jersey - USA:s armhåla.

Tycker New York-borna.

Men nu reser sig USA:s mest hånade delstat från askan och spottar tillbaka på den dryga storstaden på andra sidan Hudson-floden.

New Jersey Devils!

New Jersey Nets!

Arenan East Rutherford i Meadowlands, New Jersey, har både hockeylaget och basketlaget i mästerskapsfinal.

Det är stort.

Det är verkligen stort. Det har bara hänt sex gånger i USA de senaste 50 åren.

New York-lagen, däremot, är utslagna för länge sedan.

New Jersey kan behöva framgång. Invånarna har inte mycket till självkänsla.

Lisa DeRiso, 38, som växte upp nära arenan (och som sportkommentatorer från New York kort och gott kallar "Träsket") säger till en tidning:

- Finalerna kan sätta New Jersey på kartan.

Det säger en del.

Som att New Jersey inte fanns på kartan redan.

New Jersey - "The Garden State" - är smutsiga motorvägar, raffinaderier, giftavfall, maffia, hockeyfrillor, fluffigt hår, stentvättade jeans, stora glasögonbågar, övervikt, cigaretter, bowlinghallar, hamburgare och Bon Jovi.

Tycker New Yorkers. Och det kanske ligger något i det. Men än sen?

Förakt för arbetarklassen

Det är det gamla vanliga föraktet för arbetarklassen. I New York bor de rika, de intellektuella. Den självutnämnda, ack-så-smakfulla medelklassen.

Det finns välbärgade människor i New Jersey också, många New York-bor flyttar till Jerseys finare områden när de kommit upp sig. Men inte hjälper det. De får ingen respekt. Det är som förorterna Norsborg och Lidingö i Stockholm. Fattig eller rik spelar ingen roll. Medelklassen inne i city anser att de saknar smak och stil.

- Det är inte lätt att leva i skuggan av världens huvudstad, säger Chris D"Amico, sportchef på lokaltidningen The Star Ledger (Tony Sopranos morgontidning) med 410 000 i upplaga på vardagar och drygt 600 000 på söndagar.

- Folk här har komplex inför New York, längtar till New York, är rädda för New York.

- Samtidig finns det en halv sanning i alla myter om New Jersey. Åker man taxi från Newark-flygplatsen in till Manhattan är det ingen vacker syn. Det har funnitst giftskandaler. Det är dålig miljö. Det har funnits maffia.

- Men södra Jersey är något helt annat. Där är det den grönskande "Trädgårdstaten".

- Och tydligen duger våra stränder för New York-borna att bada på.

"The Badlands"

På en bensinmack i Meadowlands (som Meadow Soprano i tv-serien döpts efter) med 7 000 invånare bara 20 minuter från New York City, säger en oerhört imponerad kassörska när hon ser min plastpåse från Bleecker Street Records:

- Åh, du har varit inne i Det Stora Staden och shoppat!

Det är förstås deprimerande imponerat, men det är New Jersey - "The Badlands", som delstatens stolta son Bruce Spingsteen sjunger i en av alla sånger om att komma därifrån, om att fly bort, om att dra från de där jävla hålorna som trycker ner en och istället jaga drömmarna.

Workin" in the fields / Til you get your back burned / Workin" "neath the wheel / Til you get your facts learned / Baby I got my facts / Learned real good right now / Poor man wanna be rich / Rich man wanna be king / And a king ain"t satisfied / Till he rules everything / I wanna go out tonight / I wanna find out what I got

Badlands, you gotta live it every day / Let the broken hearts stand / As the price you"ve gotta pay / We"ll keep pushin" till its understood / And these badlands start treating us good

Springsteen hatade det Freehold i New Jersey han kom ifrån - men han hatade aldrig människorna. Tvärtom. Han stod, och står, alltid på arbetarna sida. Han står för de förhånade, de förtryckta, de fattiga och de fula ("You ain"t no beauty but, hey, your"e all right").

Det är mer än man kan säga om New York-borna.

- Jo, visst. Det förefaller onekligen som att New Jersey har bättre lag än New York, säger sportskribenten Anthony Stabile på New York Post som är en bit större än Star-Ledger.

Han är humoristiskt bitter och vägrar ge "The Garden State" upprättelse vad gäller annat än själva lagen.

Älskar att förnedra Jersey

- Det spelar ingen roll om de vinner 250 mästerskapstitlar. Hudson-floden skiljer dem från oss, men vad mig anbelangar hade det lika gärna kunnat vara Mississippifloden.

- New Jersey kommer alltid att vara New Jersey och New York kommer att vara den bästa staden i världen.

Snacka om dryg typ.

New Yorkers är dryga typer.

De älskar att förnedra Jersey med skämt av typen "du vet att du bor i New Jersey om minst fem personer i din familj har astma och tre av dem fortfarande gillar Bruce Spingsteen".

I New Jersey är folk vänligare och varmare. Människor av kött och blod som stannar och pratar. Medan New York, enligt vetenskapliga undersökningar utsetts till världens näst mest ovänliga stad (bara Kuala Lumpur, Malaysia, är värre).

"Vi har tjock hud"

- De hånar oss, men vi har ändå rätt tjock hud här i New Joisey, säger D"Amico på Heath-Ledger.

- Och nu är det folket här som skrattar åt Knicks och Rangers. Det verkar inte vara så mycket som händer i Madison Square Garden...

Nej. Det händer på East Rutherford, där en av alla New Jersey-legender påstår att den spårlöst försvunne, maffianknutne fackbossen Jimmy Hoffa ligger begravd.

New Jersey kan vinna både Stanley Cup och NBA.

Det skulle New York behöva.

Men framför allt New Jersey.

Gangsters skulle inte säga "jag ska dumpa ett lik i New Jersey".

Utan: "Jag ska dumpa ett lik i New Jersey - mästarnas hemstat!"

Springsteen, Shaq och Travolta - alla har de varit New Jersey-bor

Så vet du att du bor i New Jersey

New Jerseys galna lagar

Fredrik Virtanen