”Vi måste hitta hungern igen”

Djurgårdens tränare Zoran Lukic om att motivera spelarna efter SM-guldet, derbyt och ordkriget med Richard Money

SPORTBLADET

Vilket lag är bäst i allsvenskan?

För Zoran Lukic är svaret givet.

- Vi är det lag som vunnit flest allsvenska matcher. Vi är det lag som har flest landslagsspelare, vi är det lag som fått mest beröm i media, säger han.

BLICKAR FRAMÅT Efter fjolårets SM-guld tycker sig nu Zoran Lukic skönja en viss mättnad hos sina spelare. "Det märktes mest i matchen mot Sundsvall", säger Djurgårdens tränare som nu måste hindra att likgiltigheten sprider sig i truppen.

En knapp halvtimme efter avtalad tid dyker Lukic upp.

Han ber så mycket om ursäkt och bjuder på saft.

Vi slår oss ner på en bänk i utkanten av Djurgårdens träningsplan vid Kaknäs, solen skiner, men Lukic ser bekymrad ut.

Med stadig blick och allvarlig ton säger han plötsligt:

- Jag pratade med Tom Prahl nyligen och han berättade något väldigt intressant. Vad som händer med spelare året efter dom vunnit SM-guld.

- Han sa att dom blir mätta, och det är svårt att hitta nycklar att komma åt. Nu börjar jag förstå vad han menar. Det finns en liten mättnad hos våra spelare. Just nu diskuterar vi hur vi ska komma åt det. Vad kan vi göra för att skapa den hungern som vi hade förra året då vi blev mästare?

När uppmärksammade ni det här?

- Det har kommit undan för undan. Jag jobbar nära spelarna och kan läsa av deras kroppsspråk.

Kan du ge något konkret exempel på hur det ger sig uttryck?

- Det märktes mest i matchen mot Sundsvall. Vi vann visserligen, men någonstans mitt i matchen upplevde jag att vissa spelare var likgiltiga över vad som hände ute på planen. De varken ville, eller hade mental styrka att ta tag i saker, att ta initiativ.

- Istället fick man en känsla av att de blev likgiltiga. Jag hade samma känsla mot Helsingborg.

Hur reagerar du då?

- Naturligtvis går det inte att sudda bort på en dag. Det blir en process att skapa distans till det vi har gjort, hitta sättet att få energi att växa. Hitta energi så att spelarna ser utmaningen.

Har ni tagit upp det här med spelarna?

- Vi började diskutera det. Sen måste man förstå att det är inte något stort problem hos oss i dagsläget, men vi vill vara tidigt ute och påpeka det så att vi kan förhindra att det går längre.

I januari gick du ut och sa "Det finns en risk att serien blir tråkig. Inget lag kan hota oss". Ångrar du det uttalande nu när ni ligger en poäng efter AIK?

- Nej. I det läget, när vi fick beskedet att Kim (Källström), Elmander (Johan) och Isaksson (Andreas), killar som har väldigt höga tankar om sig själva, skulle stanna, då ska det vara lätt att vinna allsvenskan. Jag grundade mitt uttalande på dom kvaliteter jag trodde att mina spelare har.

Menar att dom inte har de kvaliteter du hoppats?

- Jo, det har dom. Men vi har naturligtvis mycket mer att plocka från våra spelare, vilket är positivt. Vi är långt ifrån färdiga. Det stora kapitalet vi har i dag är att vi tror vi kan spela mycket, mycket bättre än vad vi gör.

Du pratar mycket om spelarna. Hur känner du själv att du har utvecklats i Djurgården?

- Det känns som att jag utvecklats i samma takt som spelarna, och blir bättre och bättre. Sen hur långt det räcker vet jag inte i dag.

Vad, mer konkret, har du blivit bättre på?

- Jag tror att jag blivit bättre på att hantera spelare. Bättre på att upptäcka vad dom behöver. Kanske har jag också blivit bättre på att hantera pressen, både utifrån och från mig själv.

- Jag är väldigt resultatfixerade. Jag kunde rent av må illa om vi presterade dåligt. Nu hanterar jag en förlust mycket bättre, nu kan jag till och med le efteråt. Det kunde jag inte för två år sedan.

Pratade med andra klubbar

I höstas, innan du förlängde ditt kontrakt med Djurgården, spekulerades det mycket kring din framtid. Hur nära var det att du lämnade klubben?

- Vid ett tillfälle hade jag kontakt med en tysk klubb i andraligan. Då var jag beredd att lämna. Men det var aldrig något allsvenskt lag som var aktuellt. Det finns inget svenskt lag jag skulle vilja ta över.

- Jag hade en period, jag tror det var fram till den 1 september, som jag hade fritt att prata med andra klubbar. Jag var medveten om att Djurgården hade kontakt med Richard Money, men det störde inte mig.

Du har en bra position i Djurgården och allsvenskan just nu. Är det där du stannar, eller hur ser du på din framtid?

- Jag har kontrakt två år till, och just nu är det bara Djurgården som gäller. Skulle det dyka upp något som är väldigt attraktivt, som jag skulle anse vara mitt livs chans, då tror jag inte Djurgården skulle ställa till problem.

Du har fått mycket utrymme i media, syns ofta i TV och tidningar. Hur trivs du med det?

- Visst trivs jag. Det är positivt, en slags bekräftelse att jag är bra på någonting, även om jag inte kan ta på exakt vad det är.

- Jag har aldrig planerat exakt vad jag ska ta upp, det gäller i föreningen, på matchgenomgångar eller när jag blir intervjuad. Jag improviserar mycket, pratar om dom saker jag vill prata om här och nu.

Många av dina uttalanden har fått stort genomslag. Har du någon gång ångrat vad du gått ut och sagt?

- Visst, ibland kan man ångra sig. Men det går fort över. För jag vet att jag försöker vara ärlig mot mig själv och den jag bråkar med. Jobbar man i en så stor förening som Djurgården finns det saker som är känsliga. Det är också något jag lärt mig, jag kan hålla tillbaka spontanitet. Jag håller saker inom mig, trots att jag skulle vilja prata om det.

- Jag tycker vi spelare och ledare är skyddade i Sverige. Vi granskas väldigt lite. Man är nöjd med väldigt lite. En spelare som alla skriver om, som alla har uppfattningen att han är bra, han presterar en eller två bra saker på en match och så fokuseras allt på det. Att han är dålig i 80 minuter är det ingen som nämner.

Syftar du på spelare som Kim Källström?

- Kim är väldigt omskriven både positivt och negativt, men han tar det på rätt sätt. Jag är inte säker på att andra spelare i Sverige skulle klara det på samma sätt. Vi har spelare med enorm kapacitet, men dom lever inte upp till det.

Vän med Barsom och Chanko

Kan du ge exempel på det?

- Nej. Det har jag lärt mig att inte göra. För två år sedan hade jag gått ut med namnet på den spelaren. Då hade det blivit kalabalik.

- Jag uppskattar som ledare att spelaren talar om för mig om han inte gillar vårt upplägg. Då skiljs vi åt som vänner. Jag är vän i dag med Abgar Barsom och Lolo Chanko. Dom trodde inte att det här konceptet kunde utveckla dom. Då är man ärlig.

Du säger att du är spontan och ofta säger saker utan att tänka. Är det inte ofta så att du är väldigt medveten om vad du säger för att få den effekt du önskar?

- Jo, det stämmer. Jag är väl medveten om vad jag får för effekt. Speciellt är jag medveten om vad jag vill ha för effekt. Och utifrån det agerar jag.

Du ger intrycket av att ha ett enormt självförtroende. Är det yta, eller finns det situationer där du känner dig osäker?

- För det mesta är jag säker och trygg. Jag tror väldigt mycket på det jag gör. Men visst finns det situationer när jag kanske förmedlar säkerhet utåt, men inte känner så innerst inne.

Derbyt - ingen vanlig match

När är det?

- Jag kan bli osäker om jag inte når till en spelare under en längre period. Om jag inte hittar nycklar att komma åt honom. Och jag ser att den spelaren inte utvecklas. Då kan jag börja funderar över vad jag gör fel. Felet kanske inte ligger hos mig, utan hos spelaren, men jag ser det inte så. Det är min förbannade skyldighet att komma åt en spelare så att han utvecklas.

Hur ser du fram emot derbyt mot AIK?

- Alla som säger att derbyt är en vanlig match ljuger. Som jag ser det är det två olika koncept som möts. Ett gammaldags där allt bygger på kollektiv prestation, och ett modernt framtidsinriktat koncept där allt baseras på individen.

- Självklart anser jag att vi är ett bättre lag än AIK, med all respekt för det dom presterat hittills. Jag tror vi har bättre spelare, vi är individuellt skickligare och vi har ett spel som vi känner oss trygga i.

Du har även haft en ordkrig i media med AIK-tränaren Richard Money. Var det ett medvetet drag från din sida?

- Inte medvetet. Men han var lite ironisk och kallade oss för "dream team". Jag ville påminna honom att tittar man på fakta är vi Sveriges bästa lag i dag. Då sa jag på ett skämtsamt sätt att Aftonbladet har arkiverat tabellen från förra året så det är bara att titta på den.

Vad har du för relation till Money?

- Jag har aldrig träffat honom. Jag respekterar både honom och det jobb han gör i AIK. Men sen har jag rätt att tycka att vi är det bättre laget i dag, det står jag fast vid.

AIK leder serien. Är du stöddig?

- Nej, jag tror att jag har fakta för det. Om man går igenom alla matcher sen vi kom till allsvenskan, då kan man lätt konstatera att vi är det lag som vunnit flest allsvenska matcher. Vi är det lag som har flest landslagsspelare, vi är det lag som fått mest beröm i media. Om det ändras under året kommer jag att gratulera det laget som gått om.

Zoran har talat.

Kaxig, stöddig eller helt enkelt någon som säger sanningen.

Sent måndag kväll vet vi.

Christoffer Bjäreborn