Rickardsson missade final

- kvar i VM-ledning

SPORTBLADET

AVESTA

Speedwayfesten i Avesta kom av sig.

Hemmaidolen Tony Rickardsson tog sig övertygande till semifinal i GP-tävlingen - men väl där var det stopp.

Den regerande världsmästaren är dock fortfarande i VM-ledning.

Tävlingen vanns istället av australiern Ryan Sullivan, som trots problem med sitt nyckelben, besegrade Lukas Dryml, Tjeckien, och Leigh Adams, Australien, i finalen.

Det gör att Dryml, som kom trea i VM-premiären, nu delar ledningen i VM-serien med Rickardsson, båda med 38 poäng - sju före Sullivan.

- Det är klart att jag är beviken. Efter tre heat kändes det bra, som om jag kunde vinna tävlingen, sade en nedstämd Rickardsson i depån efter tävlingen.

Årets andra VM-deltävling i speedway fick ju som bekant plötsligt flyttas till Brovallen i Avesta, sedan Kommunals strejk omöjliggjort tävling på Stockholm Stadion.

Men någon större fördel av hemmabanan fick inte Tony Rickardsson.

Istället var de andra förarna nöjda med att köra på en permanent bana, snarare än den tillfälliga - och därmed mer nyckfulla - i Stockholm.

10 211 (tvåtusen personer färre än publikrekordet) hade tagit sig till Brovallen i Avesta för att heja fram sin hemmafavorit.

Och fram till semifinalen gjorde Tony Rickardsson precis det som förväntades av honom.

Han tog sig lätt vidare efter att från sin innerbana ha tagit starten i samtliga tre heat och sedan hållt undan innan i mål.

Men så lottades han att starta från den för dagen svåra bana tre i semifinalen.

- Som vanligt hade jag otur med spårlottningen. Fast å andra sidan så spelar det ingen roll om jag fick dra lotten själv, jag vinner aldrig i en slantsingling.

Tony kom iväg sist och trots aktiv körning tog han sig inte förbi tvåan Lukas Dryml. Tredjeplatsen i semifinalen innebar i alla fall 13 nya VM-poäng att lägga till de 25 segern i VM-premiären gav honom.

- Normal sett är spår tre bra här i Avesta, jag vet inte varför det inte var det i kväll. Det är klart jag är besviken, men det var ju i alla fall bra för världsmästerskapet...

Fjolårets VM-femma Mikael Karlsson, numera med efternamnet Max, början på tävlingen var inte mycket sämre.

Vägen till semfinal var lite krångligare, men efter heatpositionerna 1-3-1-2-4-1 var han också där.

I den andra semifinalen så kom Mikael Max i väg bra, men låg sedan trea hela heatet utan riktiga chanser att passera, och fick nöja sig med 13 VM-poäng han med.

- Ett fall framåt, jag bygger upp mitt självförtroende i alla fall. Jag lottades på tredje banan och den var som att åka på is idag, sade han.

För de övriga svenskarna var det ingen vidare kväll.

Andreas Jonsson, som ännu inte är helt återställd sedan sitt nyckelbensbrott, kom sist i sina två heat och slutade 22:a.

Wildcardföraren Peter Karlsson klarade sig lite bättre, och kom på 19:e plats medan debuterande Magnus ''Zorro'' Zetterström helst vill glömma tävlingen efter två överlägsna sistaplatser.

Nästa deltävling (nummer tre av nio) körs i Cardiff, Storbritannien, den 14 juni.

Niclas Johansson/TT Sune Karlsson/TT