OS-bombaren gripen

Den ökände rymlingen dödade en kvinna och skadade 111 vid Atalanta-OS 1996

1 av 2
TERRORISTEN Eric Rudolph, 36, jagades av 200 FBI-agenter efter sitt bomdåd som tog ett människoliv. Han greps, utan dramatik, av en oerfaren polisman i går morse.
SPORTBLADET

NEW YORK

Hela världen minns de blodiga bilderna från Atlanta-OS 1996.

I går morse greps den högerextreme terroristen Eric Rudolph, 36.

Trots massiva FBI-insatser lyckades han hålla sig gömd i bergen i över fem år.

Den 36-åriga arméveteranen och erfarne vildlivsmannen Eric Rudolph sågs senast i juli 1998. Då stal han förnödenheter från en butiksägare i North Carolina och försvann sedan i bergen, ett känt tillhåll för högerextremister.

En av USA:s största polisjakter genom tiderna inleddes och fortsatte under flera månader, men över 200 FBI-agenter hittade bara kvarlämnade tonfiskskburkar.

- Eric Robert Rudolph, den mest ökände rymlingen på FBI:s mest-eftersöka-lista, har gripits och kommer att ställas inför amerikansk rättvisa, säger justitieminister John Ashcroft.

Rudolph greps utan dramatik utanför en affär i den lilla orten Murphy av en ung, oerfaren polisman klockan 04.30, lokal tid, i går morse.

Jeffrey Postdale såg Rudolph gömma sig bakom några mjölklådor och misstänkte att han planerade ett inrott.

- Jag visste inte vem han var. Jag tog skydd och uppmanade honom att komma fram. Han gjorde allting jag bad om, säger polisman Postdale.

- Han var mycket samarbetsvillig, inte alls respektlös.

Rudolph påstod sig heta Jerry Wilson. Först på polisstationen stod det klart att de gript en av USA:s mest eftersökta personer.

Bomdåd mot nattklubb

Rudolph misstänks för att ha placerat en splitterbomb gömd i en ryggsäck på publiktäta Centennial Olympic Park den 27 juli 1996. En kvinna dödades och 111 andra skadades, många svårt.

Två år senare åtalades han för attacken samt tre andra bombdåd: mot en homosexuell nattklubb i Atlanta, mot en kontorsbyggnad i samma stad och mot en abortklinik i Birmingham 1998.

Sammanlagt anklagas han för att ha dödat två personer och skadat över 120.

Förlorade ögat

Delar av västra North Carolina är känt som ett tillhåll för högerextremister. Många brukade håna regeringens oförmåga att gripa Rudolph trots blodhundar, högteknologiska helikoptrar och rörelsedetektorer. Vissa sa att de skulle gömma honom om det behövdes.

Sjuksköterskan Emily Lyons, 45, förlorade ett öga vid bomben mot abortkliniken. Till New York Times säger hon att hon tänker fira gripandet med en flaska Dom perignon och en tjock stek.

- Vi brukar normalt spara det till min födelsedag, men jag kan se en medium-rå grillad stek framför mig nu.

Fredrik Virtanen