Montoya vann Monacos GP

”Det här är fantastiskt, jag är så lycklig”

SPORTBLADET

MONTE CARLO

Juan Pablo Montoya vann det prestigefyllda Monacos Formel 1-Grand Prix och blev därmed den förste i modern tid att vinna motorsportens två klassiker Monaco och Indy 500.

Williamsföraren vann före finländaren Kimi Räikkönen och den regerande världsmästaren Michael Schumacher.

- Det här är fantastiskt, jag är så lycklig, sade Montoya efter loppet.

Montoya har blivit beskriven som banans snabbaste man, men som inte förmår vinna några segrar.

Därför var segern på söndagen extra skön, det var hans blott andra på 41 GP-starter, trots sju pole position ifjol. Den första och enda segern fram till Monacos GP, tog han i Italien 2001, under debutsäsongen i F1.

- Det här kom mycket lägligt, vi behövde alla i teamet en framgång. Bara man inte ger upp kommer framgångarna, sade en mycket lycklig Montoya.

Han kom till F1 från USA där han blev Cart-mästare 1999 och vann klassikern Indy 500 året efter.

I starten av Monacos GP kom han iväg som tvåa, bakom stallkamraten Ralf Schumacher. Loppet igenom var han sedan jagad av 23-årige Kimi Räikkönen, McLaren, som hade Michael Schumacher i backspegeln.

Tog inga risker

De tre toppförarna korsade mållinjen inom två sekunder, men Räikkönen var aldrig nära att kunna ta sig förbi.

- I loppet var det bara att följa efter, att vänta på att Montoya skulle göra ett misstag, men jag fick aldrig någon chans att passera honom. På slutet slog jag av, ville inte ta några risker, sade finländaren.

Med andraplatsen utökade Kimi Räikkönen VM-ledningen med två poäng och leder med 48 poäng före Michael Schumacher (44) och Fernando Alonso (29), spanjoren som blev femma i Monacos GP.

Trea i loppet blev femfaldige Monaco-vinnaren Michael Schumacher.

Han startade från femte startposition och tog två placeringar vid första depåstoppet, tack vare Ferraris depåtaktik att gå in betydligt senare än övriga förare. I slutet av loppet kom Schumacher stormandes bakifrån och tog in meter efter meter men klarade inte av att komma förbi.

Lätt vara efterklok

- Det är alltid lätt att vara efterklok, det är möjligt att vi kunde valt en annan taktik. Jag blev nu inledningsvis stängd bakom Jarno Trulli, hade detta inte skett hade jag varit närmare Kimi och kanske förbi, sade Michael Schumacher.

Ralf Schumacher startade från pole position och ledde stort fram till första depåstoppet, tack vare ett högre däcktryck som lättare skulle få upp däcktemperaturen och därmed säkra en bättre start. Taktiken misslyckades och vid första depåstoppet dalade han till fjärdeplatsen, efter andra depåstoppet missade han dessutom en inbromsning och slutade fyra.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM