”En tokig situation”

Svennis kritiserar fotbollens spelprogram

SPORTBLADET

ASHBY DE LA ZOUCH

Englands förbundskapten i fotboll, Sven-Göran Eriksson, tvingas hålla sina spelare i form för en viktig landskamp en månad efter slutsignalen i Premier League.

- En tokig situation, säger Sven-Göran Eriksson, som kritiserar planeringen.

England möter på torsdag Serbien-Montenegro i en vänskapslandskamp, som en förberedelse inför EM-kvalmatchen mot Slovakien den 11 juni.

Men med ligasäsongen avslutad den 11 maj har "Svennis" en svår uppgift i att balansera spelarnas form med behovet av vila.

- Fifa, Uefa, det engelska fotbollsförbundet FA och Premier League borde ta kurser i planering, sa svensken till media på Englands träningsläger på söndagen.

- När vi är framme i slutet av mars och i början av april är spelarna trötta. Det spelas för många matcher under alltför kort period. Det är negativt för klubbarna i Premier League och negativt för landslaget när vi är framme i slutet av säsongen.

- Jag läste att det har bara varit ett engelskt lag i Europacupfinal under de senaste 18 åren. Om vi inte börjar tänka om kan det dröja ytterligare 18 år.

Många borta

Sven-Göran Eriksson aktualiserar problemet med det kompakta spelprogrammet, som debatterats tidigare utan att förändringar kommit till stånd.

- Vi har åtta eller nio spelare borta som borde vara i truppen - Italien en.

- Ingen kan övertyga mig om att Arsenal och Manchester United är sämre än Milan, Inter och Juventus, för det är de inte. Orsaken till att de engelska lagen inte är i finaler är att de spelar för mycket fotboll under en för kort period och att risken för skador är mycket större i England än i andra länder.

TT-Reuters