Sypniewski i huvudrollen igen

När Halmstad vann rättvist över Landskrona

SPORTBLADET

HALMSTAD

Liksom i många tidigare hemmamatcher i allsvenskan i år rivstartade Halmstad med två mål inom 13 minuter. Men i stället för att som tidigare bjuda in motståndarna i matchen, lyckades HBK på söndagen hålla tätt bakåt. Halmstad tog en rättvis seger över Landskrona med 3-0 (3-0).

Landskrona kom till Halmstad med proffsaktuelle Alexander Farnerud i centrum. Farnerud stod också för flera farligheter framåt, framför allt i första halvlek, men han stod också för misstag bakåt.

- Vi pratade lite i halvtid. Jag ville att han skulle jobba bättre bakåt. Han gjorde en hygglig andra halvlek, säger Bois-tränaren Jan Jönsson.

Farnerud väntar nu mest på att få det efterlängtade proffskontraktet. Tyska Bayer Leverkusen vill ha honom.

- Jag har pratat med huvudtränaren. De vill ha mig. Men sen ska klubben kontakta Bois och min agent. Tyska ligan är intressant och Leverkusen är ett bra lag, säger Farnerud.

"Tur att han var trött"

Halmstads polske anfallare, Igor Sypniewski, var i bländande form. Han har haft ont i ett knä och utgick senast mot Elfsborg efter bara 25 minuter. Men av det knäonda syntes intet i börja av matchen. Han slog vänsterhörnan som Torbjörn Arvidsson nickade i mål efter bara 2.07.

Drygt tio minuter senare fick han en djupledspassning från Mikael Nilsson, rundande Landskrona-målvakten Mats Svensson och slog in 2-0. Och efter nästan 34 minuters spel sköt han ett långskott som de flesta av de 5 800 på Örjans Vall inte trodde kunde bli farligt. Men skottet var så perfekt placerat strax under ribban och så hårt slaget att det tryckte in både målvakt och boll i målet.

- Det var tur att han var trött i det läget, för annars skulle han inte ha skjutit därifrån. Det var en riktig macka, säger HBK-tränaren Jonas Thern om Sypniewskis 3-0-mål.

Trodde på vändning

Halmstad pressade hårt i halva första halvlek. Sedan tog Landskrona över mer och ett reduceringsmål var inte långt borta. Bland annat hade Farnerud ett bra skott som Conny Johansson lyckades tippa precis över ribban. Men just som Bois-målet låg på lur, gjorde i stället HBK 3-0.

- Jag trodde faktiskt att vi skulle ha en chans att vända det underläget. Nu lyckades vi inte, men vi vek inte ner oss i alla fall, säger Jan Jönsson.

Landskrona tog över mer av spelet i andra halvlek då Halmstadspelarna backade mer hemåt. Och målchanser saknades inte. Men var inte Conny Johansson i vägen, så var stolpar och ribban det.

- Vi hade den där turen som vi i tidigare matcher saknat. Det var en skön seger, det här ger mer glädje i träningen, säger Thern.

Ingela Ahlberg/TT