Fotbollen - största segraren på Råsunda

AIK från 0-3 till 3-3 på tolv minuter

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Slaget om Stockholm verkade vunnet.

Djurgården hade 3-0.

Då kom AIK - och gjorde 3-3 på tolv minuter.

Största segraren på Råsunda:

Fotbollen - och Hammarby som behåller den allsvenska serieledningen.

- Det är bara att gratulera folket som var här. Jag är den som är mest förbannad, säger Dif-tränaren Sören Åkeby.

Åkeby hade svårt att förstå vad som hände från den 78:e minuten och framåt. Med knappa kvarten kvar hade Djurgården 3-0 - och så långt hade det varit en mästerlig uppvisning av de regerande mästarna.

Då kom högmodet.

Och poängtappet.

- Jag lyfter på hatten för AIK, det var otroligt starkt, men vi släppte in några riktiga skitmål. Vi spelade utan huvuden sista kvarten, ett stort underbetyg åt spelarna, säger Åkeby.

- De tog varken initiativ eller ansvar. Vi satte inte press på dem utan trodde väl att det var klart vid 3-0.

Det var det inte.

Långt ifrån.

Makalös upphämtning

Den makalösa svartgula upphämtningen:

- Jag är så oerhört stolt över spelarna. De visade vad det handlar om - att aldrig ge upp, en "never say die"-attityd. Spelarna gjorde en fantastisk prestation, säger AIK-tränaren Richard Money.

Men Ayorinde var efteråt inte populär i Djurgårdskretsar. Han sprang förbi Djurgårdens bås och satte fingret mot munnen, i något som liknande en snacka-inte-så-mycket-gest åt Dif-tränaren Zoran Lukic.

- Han gjorde en dum grej, säger Åkeby.

Det var en match utan andhämtningar från början till slut, med sprakande intensitet, tuff men aldrig ful - och med en upplösning som går till AIK-historien.

Inramningen var magnifik, spelet blixtrande inför 35 197 på Råsunda.

Redan i den andra minuten nickade Johan Elmander utanför. Minuten senare höll Daniel Hoch på att saxsparka AIK till ledningen.

Så där höll det på.

Chansrik första halvlek

Krister Nordin hade en av AIK:s främsta chanser när hans nick höll på att styras i eget mål av mittbacken Markus Karlsson, men bollen smet över ribban.

Djurgården tog omgående kommandot igen och efter tre tunga skott av Källström kom utdelningen i andra övertidsminuten. Samuel Wowoah fintade bort Karl Corneliusson, sent inkallad för skadade Jimmy Tamandi, och Elmander slog in 0-1.

Efter pausen visade Djurgården inga tendenser att släppa sitt fasta grepp om matchen. Johan Arnengs frispark tog i ribbans överkant och efter 70 minuter kom 0-2.

Mittfältsstrategen Kim Källström befann sig på rätt plats i röran framför Håkan Svensson när Stefanidis vänsterhörna spelade flipper i AIK:s straffområde.

0-3 kom bara två minuter senare. Andreas Johansson släppte bollen i rätt ögonblick och Elmander pricksköt lågt och förbi Svensson.

Det såg ut som spiken i Moneys kista.

AIK drog ut den.

Och Hammarby toppar fortfarande allsvenskan.

- Jag tänkte ringa Anders Linderoth i eftermiddags och säga "well done". Vid sidan av all uppståndelse som varit kring den här matchen har Hammarby vunnit två bortamatcher i rad, säger Richard Money.

Henrik Skiöld/TT