Olsson hoppfull inför utesäsongen

”Jag har slagit alla mina personrekord gång på gång”

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Det var grus i maskineriet under innesäsongen - som ändå avslutades med VM-guld i Birmingham.

Träningen inför utesäsongen har gått över förväntan - och i augusti väntar ännu ett VM, utomhus i Paris.

Christian Olsson får finna sig i att vara favorit.

Göteborgaren och monegasken Christian Olsson gjorde ett nedslag i Stockholm på tisdagen i egenskap av dragplåster till DN-galan.

Snart väntar premiären på utomhussäsongen, som sker i Chania på Kreta den 9 juni och som har friidrotts-VM i Paris i slutet av augusti som självklar höjdpunkt. Och den alltid optimistiske Olsson lät särdeles förväntansfull inför den kommande trestegssäsongen.

- Det finns många som kan vinna VM, sade han.

- Men träningen efter innesäsongen har gått fantastiskt bra, bättre än någonsin. Jag har slagit alla mina personrekord gång på gång och jag har överraskat mig själv.

Blivit snabbare

Som exempel nämner han de 17,20 med åtta stegs ansats - mot normala 17 - som han nyligen presterade. En personrekordförbättring med två optimismhöjande centimeter.

Paradoxalt nog kanske det är sviterna från vintern som gett Olsson sådan hoppfullhet. Hans onda knän gjorde att träningen inriktades mer på löpning än hoppning. Fem veckors löpinriktad träning i Monte Carlo efter inne-VM har gett en snabbare Olsson.

- Jag känner mig både starkare och snabbare. Att jag blivit snabbare ska inte påverka steglängden, förhoppningsvis ska varje steg bli snabbare.

Magisk gräns

Christian Olsson har inte satt upp några måttbandsmätbara resultatmål för säsongen. Men, som han säger:

- Spontant, som jag känner nu, skulle jag vilja ha ett medelresultat på 17,50 i år.

- Och då vill jag inte ligga runt 15,45-17,55 hela tiden. Hellre 17,15 ibland och 17,75 någon gång. Det man vill åt är de riktigt höga resultaten.

Den magiska 18-metersgränsen blev Christian Olsson påmind om till leda förra året. Han nådde inte dit då. Och hävdar att han inte har 18 meter i huvudet i år heller.

- Det beror på vad man gjort innan. Har man nått 17,60-17,65 och känner att man ska hoppa långt så kan man säkert få tanken att "varför inte sikta på 18 meter?".

Mer i Sverige

De tankarna lär komma under sommaren. Hans nordiska rekord, 17,80 inomhus och 17,64 utomhus, hänger löst. Även om han inte tror sig om sådana längder i premiären på Kreta.

- Det är oerhört bra att göra ett bra resultat i första tävlingen. På Kreta brukar det vara fina förhållanden. Jag tänker åka dit och bara hoppa, det kan bli mellan 17,30 och 17,60.

- Men har man gjort 17,20 med åtta stegs ansats så känner man att man är på rätt väg.

Av Christian Olssons 15 tävlingar i sommar är DN-galan en av de tyngre. Men tyngst väger förstås VM - och eftersom tresteg inte är med som Golden League-gren så blir det fler tävlingar på svensk mark än vanligt. Förutom Stockholm den 5 augusti får Växjö, Karlstad, Norrtälje och Göteborg besök av den svenske världsettan.

Peter Wikström/TT