Otäck krasch i Vetlanda

En förare förd till sjukhus - Vetlandas Krzysztof Cegielski får specialistvård i natt

SPORTBLADET

En svår krasch skakar Speedwaysverige i kväll.

I näst sista heatet mellan Vetlanda och Rospiggarna kolliderade tre förare i den första kurvan.

Vetlandas polack Krzysztof Cegielski fördes till sjukhus med svåra skador.

Aftonbladet har i kväll varit i kontakt med Högalandssjukhuset i Eksjö. Man bekräftar nu att Cegielski är svårt skadad och under natten kommer han att förflyttas till sjukhus i Jönköping för specialistvård.

SVT uppger samtidigt att Krzysztof Cegielski inte kunde röra sig efter kraschen. Hans rygg och nacke fixerades på plats. SOS alarmering bekräftar för aftonbladet.se att, ambulanspersonal fanns på plats och omedelbart tog hand om Cegielski.

Kraschen ägde rum i det näst sista av kvällens heat i elitseriematchen mellan Vetlanda och Rospiggarna. Matchen kördes klart och det var Vetlanda som tog revansch.

Senast lagen möttes vann Rosopiggarna, men i dag klarade Vetlanda även bonuspoängen via siffrorna 51-45.

Rospiggarna saknade Greg Hancock. I hans frånvaro gjorde Lee Richardsson och Andreas Jonsson mycket starka insatser men det räckte inte. Slutspel verkar just nu långt borta för de regerande mästarna.

I tävlingens nästa sista heat var tre förare inblandade i en otäck krasch i startböjen. Vetlandas polack Krzysztof Cegielski fördes till sjukhus med svåra smärtor i ett ben.

Bottenmötet mellan Valsarna och Indianerna vann gästerna med 49-47. Inför sista heatet ledde hemmalaget med två poäng men polackerna Dados och Protasiewisz vände matchen. Dubbelsegrar för Indianerna lämnar Valsarna som jumbo i tabellen.

Räddade oavgjort

En dubbelseger i sista heatet genom Tony Rickardsson och Leigh Adams räddade oavgjort för Masarna i hemmamötet mot Luxo Stars. Men trots det jublades det mycket mer i Luxo-lägret.

- Vi gör det mycket bra. Allt går helt enligt planerna så här långt, sade Mikael Max som var poängbäst i Luxo.

I förra veckans match vann Luxo med klara 54-42 och fick därmed bonuspoängen. Masarna hade till hemmamatchen stuvat om i laget, körde riders replacement för skadade Niklas Klingberg. Det innebar att övriga förare delade på hans heat. Det gav Masarna chansen att köra med radarparet Rickardsson/Adams tre gånger under matchen. Facit av deras körningar; tre dubbelsegrar. Det var denna duo som var räddade hemmalaget.

- Personligen tyckte jag att det kändes kanonbra. Banan var helt underbar. Det gick att åka långt ut och hämta fart och fäste, sade Rickardsson som inte såg speciellt missnöjd ut.

Missade en poäng

Han tappade en poäng under kvällen, till Mikael Max. Tony vann starten men Mikael körde om Tony, mycket ovanligt i Avesta.

- Det heatet fungerade bra, men i sista heatet hade jag fel inställningar. Även om jag hade fått till en bättre start vet jag inte om jag hade kunnat slå någon av masarna. Jag är lite besviken på mig själv men mycket nöjd med lagets insats, säger Max.

Luxo behåller därmed sin slutspelsplats medan Masarna halkade ner på fjärde plats.

Serieledande Smederna vann mycket lätt även borta mot Västervik, 56-40. Smederna har starka förare på de ordinarie platserna och framför allt imponerade Robert Sawina med full poäng. Kaparna hade inga problem att krossa Vargarna på hemmaplan, 61-35. Full poäng från Jaroslaw Hampel.

aftonbladet.se , TT