Therns Halmstad vände ifjol:

Elva raka utan förlust

SPORTBLADET

Jonas Thern var själv med om en "AIK-vändning" förra säsongen.

AIK:s derbycomeback liknar den som Halmstad lyckades med förra säsongen.

Jumbon HBK hade bara tagit en seger på femton omgångar.

Men blev till slut sexa efter elva raka matcher utan förlust.

Jonas Thern säger att stockholmsderbyt var den bästa allsvenska match han sett sen han tog över som tränare för Halmstad. Och han var själv med om dramatiska vändningar förra året.

- Vi ledde med 2-0 i Sundsvall när de kom tillbaka och gjorde både 2-2 och 3-2 på övertid. Två veckor senare var det vi som låg under med 2-1 hemma mot Norrköping och gjorde mål i den 89:e och 93:e minuten. Men jag har aldrig varit med om att ett lag vänder ett tremålsunderläge på det här sättet.

Du trodde, som alla andra, att det var klart?

- Ja, Djurgården såg ut att ha satt spiken i kistan med 3-0-målet. Men de tappade nog lite mentalt när de ställde in sig på seger. Jag tror de grämer sig väldigt. Tre insläppta mål på en kvart får inte ske.

Halmstad såg ut som ett slaget lag med elva omgångar kvar förra året. Vad hände?

- När vi låg på jumboplatsen hade vi ett snack och rensade luften. Vi kom överens om att vi inte var så dåliga och i slutändan fick vi, genom en sjätteplats, rätt. Hade vi fått tillbaka vinnarinstinkten lite tidigare hade vi fått en ännu bättre placering.

Hur förhindrar man som tränare att laget slappnar av efter en 3-0-ledning?

- Omedvetet gör man det, även som tränare. Mot Landskrona senast gjorde vi 3-0 och med ens blev vissa spelare 20 procent mindre aggressiva. Men i en serie där alla kan slå alla så ska det inte få ske. Vi såg ju vad som hände på Råsunda...

Johanna Garå