100-åringen fick ett ynkligt firande av SVT

SPORTBLADET

Svensk idrott fyllde 100 år i helgen. Det firade SVT med en ynka repris.

Kulturskymning muttrar "Sport i TV" och rusar ner i bandarkivet...

Ett stolt idrottsland. Helt klart unikt med tanke på landets relativa fjuttighet. Visst, spalten talar Svea Rike. I veckoslutet fyllde den maffiga svenska idrottsrörelsen 100 år. Det fanns sannerligen skäl till en och annan tv-mässig champagnegalopp genom seklet som gått.

I det läget bjussade SVT på en fjuttig repris. En. Denna var nu inte fy skam; Jens Linds "Seklets idrott - den allvarsamma leken" från 1999 tillhör de starkaste svenska sportdokumentärer som gjorts. Men något lite pyttemer hade väl public service kunnat anstränga sig vid ett kalas som inte direkt kan rubriceras slentrian?

Nyproducerade historiska epos är möjligen för mycket begärt. Trots att SVT torde ha merparten av nödvändiga klipp i sitt arkiv.

Däremot kunde man tänkt sig en rejäl svit med klassiska svenska sportfilmer. Som Linds nämnda. Kombinerat med Tom Alandhs kärva dokumentärer om "Nacka" och Bosse Högberg. Eller varför inte Albert Svanbergs episka "Århundradets sportkrönika". Stefan Jarls kultlångfilm om Ricky Bruch hade kunnat avrunda en heldag med stark och flerdimensionell svensk sporthistoria.

SVT har nu 99 år och 360 dagar på sig att samla ihop styrkorna inför nästa firande. Det blir säkert bättre då.

Att växa med uppgiften. TV4:s Formel 1-expert Eje Elgh håller på att ge den klyschan ett ansikte. Förr minns jag honom som ganska blek vid sidan av den inte heller så färgstarke Artur Ringart. En rätt blyg viol i asfaltsdimman.

Nu är Elgh tidvis som en helt annan person: engagerad, kunnig, rentav explosiv. Ingen får som närkingen en fåkunnig som undertecknad att rimligt haja den tyngsta bilsporten.

Elgh tycks extra välplacerad när han sitter bredvid Björn Andersson. Möjligen har denna duo fått till den tajming som oavsett sport så ofta brister mellan kommentator/bisittare. Eller så är det så enkelt att Eje Elgh i den konstellationen känner sig som den überkunnige gurun och därför tar för sig betydligt mer.

Det är svårt att helt klura isär det där med hönor och ägg när Montoya & co kränger genom Monte Carlos trånga chikaner och depåer med sån intensitet att det knappt går att knö in ett Sportblad mellan de kulörta slagskeppen.

TV4:s "Bingolotto" firade däremot 100 års-jubileet med galabilder och citat från Stadshuset i Stockholm. Alltid något.

"Sport i TV" har i omgångar muttrat över bristen på energi i "Fotbollskväll". Klart bättre dock i de två senaste programmen. Men det är svårt att misslyckas med så tunga allsvenska matcher som hörnstenar.

"Golftimmen" i 4+ presenterade i helgen golfens mest kontroversiella domslut från senare år. HÖG humorfaktor men också lärorikt.

Lars Nylin ([email protected])