Mystisk död skakar cykelvärlden

Lovande 23-åring avled på hotellrum

SPORTBLADET

Den lovande franske cyklisten Fabrice Salanson hittades död på sitt hotellrum i går. Obduktionen kunde inte avgöra dödsorsaken.

Nu ska ett dopninglabratorium undersöka vidare.

Fabrice Salanson var i Tyskland för att köra Tyskland Runt. I går startade tävlingen, utan honom och hans lag Brioche.

23-åringen hade på morgonen hittats livlös av en lagkamrat på hotellrummet.

Han hade inga synliga skador. Det fanns ingen medicin i rummet eller något i hans medicinska bakgrund som kunde ge någon ledtråd till dödsorsaken. Inte ens obduktionen kunde ge något svar.

– Salanson tävlade i söndags. I går (läs i måndags) mådde han bra och gick till sängs tidigt, sa tävlingsansvarige Roland Hofer till AP.

IOK är inkopplat

Enligt Dresdens polistalesman Detlef Gasch kommer fortsatta undersökningar ske tillsammans med ett av den Internationella Olympiska Kommitténs dopninglaboratorium i tyska Kreischa.

Ledarna för stallet Brioche försökte i går röja möjliga misstankar om dopning.

”En stor chock”

– Vi vill att allt ska undersökas noggrant för att undvika den typen av misstankar. Vi vill att allt ska gå rätt till, sa lagets vice stallchef Christian Guiberteau.

– Fabrice har följts exakt som han ska av läkarteamet som tar hand om laget, sa Brioches sportchef Jean-Rene Bernaudeau.

Laget drog sig ur Tyskland Runt men stannar i landet för förhör.

Nyheten om dödsfallet nådde snabbt fram till övriga cyklister i tävlingen.

– Vi hörde om det i morse när vi cyklade till starten – det var en stor chock, sa Bianchi-cyklisten Tobias Steinhauser enligt AP

Detta är det andra mysteriska dödsfallet på cykeltouren i år. I januari avled italienaren Denis Zanette när han drabbades av en hjärtattack under ett tandläkarbesök.

Johanna Garå