Norsk matchvinnare i Svenska Cupen

Svenning skickade Bajen ur cupen

SPORTBLADET

SUNDSVALL

En norsk drömträff avgjorde det allsvenska mötet i Svenska Cupen mellan Gif Sundsvall och Hammarby IF - Öyvind Svenning prickade in 2-1 efter 19 minuters förlängning.

Storväxte Svenning tog emot en lång passning från Tom Kåre Staurvik och klippte till på volley - skottet blev en projektil som helt ställde Ante Covic i Hammarbymålet och gav "Bajen" den första förlusten den här säsongen i en tävlingsmatch.

Norrmannen Öyvind Svenning, som inte imponerat under de allsvenska matcherna, blev stor cuphjälte hos Sundsvall eftersom han prickade in båda målen och spelade fram "Giffarna" till åttondelsfinalen där div II-laget Väsby väntar.

Det var ingen stor fotbollsunderhållning som de två skadedrabbade allsvenska lagen bjöd på i Svenska Cupen. Faktum är att den allsvenska drabbningen som slutade 0-0 tidigare i vår på Sundsvalls IP bjöd på bättre spel och mer dramatik.

Nu fick de 1 458 åskådarna trots allt se mål Sundsvalls IP. Det var Hammarbys brasilianske lirare Dede Anderson som blev helt frispelad av Antti Pohja och iskallt rullade in 1-0-målet bakom en chanslös Fredrik Sundfors i Sundsvallsmålet.

Hammarbys ledningsmål kom i matchens 11:e minut - och Sundsvalls svar lät inte vänta på sig. I den 14:e minuten utnyttjade Öyvind Svenning en svag insats av Hammarby-målvakten Ante Covic, som hamnade i tidsnöd på en dålig bakåtpassning från Jonas Stark, och Covics rensning hamnade rakt på fötterna på Svenning, som påpassligt utnyttjade situationen.

Oavgjort var ett rättvist resultat efter full tid. Men i förlängningen var Sundsvall hungrigast och skapade också de farligaste chanserna, så det var ingen tillfällighet som ledde fram till det avgörande målet.

Bäst i Sundsvall var Mats Barkemo i fyrbackslinjen samt Hasse Bergh och norrmännen Tom Kåre Staurvik och Öyvind Svenning.

Dede Anderson inledde piggt i Hammarby, men han sprang sig snabbt trött och blev då ett tämligen enkelt byte för Sundsvallsförsvaret.

TT