Stora starka Milan äger "Il Calcio"

SPORTBLADET

Efter ligan, Champions League och Coppa Italia är plötsligt styrkeförhållandet omvänt i italiensk fotboll.

Juventus som verkade oslagbart, framstår plötsligt som osäkert och provinsiellt jämfört med stora, starka Milan.

Nu börjar spelarmarknaden för att säkra nya segrar till nästa säsong. Milan går ut starkt och självsäkert.Här ska det

shoppas. Romas Cafu är redan milanista. Den 33-årige brasilianaren har undersökts från topp till tå av Milans läkare och värderats som spelduglig, trots sin ålder. Cafu måste vara förtjust. Han lämnar ligans mest deppade och demoraliserade klubb och får fribiljett till ligatoppen och Champions League. Milan vill också lägga vantarna på Lazios Jaap Stam, som kan bli deras för "bara" 8 miljoner euro. För den som har pengar är det köparens marknad i år. Flera spelare bjuds ut till reapris.

Men Milans illa dolda, hemliga mål är David Beckham.

Klubben får in omkring 415 miljoner kronor tack vare segern i Champions League. Det räcker till lite mer än en halv Beckham. Men resten hoppas ledningen att Silvio Berlusconi ska punga ut med. På pappret är det förstås sparsamhet som gäller. Det har Milans VD Adriano Galliani predikat i ett år som ordförande i fotbollsförbundet och han om någon borde föregå med gott exempel.

Men det är inte varje år man vinner Champions League och Milans ledning vill bädda för en riktigt övertygande säsong. För övrigt är Beckham inte bara en förstärkning till laget. Ingen annan spelare har hans strålglans. Den som köper David Beckham köper världens mest kända spelare, världens främsta manliga förebild (vetenskapligt bevisat i en engelsk universitetsuppsats) och ett av världens mest kända varumärken.

Milan passar Beckham bäst

Med tanke på koppling till Silvio Berlusconis tv-bolag Mediaset, finns det egentligen ingen klubb där David Beckham passar bättre än i Milan. Synergierna är uppenbara och Berlusconi älskar glamour. Han har aldrig kunnat motstå ett stjärnförvärv när möjligheten har givits. Det började med Ruud Gullit på 1980-talet och har pågått ända sedan dess, senast med Rivaldo i fjol. David Beckham blir med stor sannolikhet höstens stora nyhet på de italienska arenorna. Med eller utan Beckham är det uppenbart att Milan beslutat bjuda Juventus hårt motstånd. Italienska fotbollsskribenter kallar alltid Juventus ligadrottningen och Milan kuppkungen. Juventus är förnäm, välorganiserad, iskall. Milan är stor och stark och bullrig. Genom segern i Champions League har de totalt förstört galaföreställningen för Juventus.

Det är slående hur styrkeförhållanden i "il calcio" har förändrats. Champions League värderas mycket högre än ligan. Juventus framstår plötsligt som ett halvt misslyckat lag med dåligt självförtroende och svaga nerver när det verkligen gäller. Adriano Galliani konstaterar att hans egen klubb saknar den koncentrationsförmåga som krävs för att vinna de till synes oviktiga matcherna i ligan, medan Juventus aldrig underskattar en motståndare. Men uttalandet är ingen komplimang till Juventus. Det låter snarare som en gliring mot en klubb som uppfattas som tråkig och provinsiell. Milan behöver stora, gärna internationella utmaningar för att tända, medan gneten Juve kan hetsa upp sig till och med mot Empoli eller Reggina.

Bilden av Juventus som oslagbar och segerviss rasar. Det beror inte bara på Milanledningens syrliga kommentarer, utan även på Juventus sätt att handskas med förlusten. Att vinna är lätt, att förlora mycket svårare. Det klokaste hade varit att sportmannamässigt konstatera att bästa lag vann - om än med en stor portion tur - och gå vidare med livet. Men Juventus trodde de var oslagbara. Klubben hade satt upp målen att vinna ligan och vinna Champions League och alla var övertygade om att de skulle uppnå bägge. Ligan vann de lätt. Men till och med de själva hade glömt bort att för Juventus är det inget exceptionellt att vinna ligan. Det här var 27:e gången.

Vinna ligan gör Juventus med vänsterfoten. Att vinna Champions League har däremot blivit ett oöverstigligt psykologiskt hinder.

Kristina Kappelin [email protected] ROM