Fuskarnas skräck – nya blodtester

Forskarna kan spåra dopning med koblod

SPORTBLADET

Fuskarna får akta sig i OS 2004.

Nya tester kan avslöja en hittills ospårbar dopning.

– Det här är enormt viktigt i avskräckande syfte, säger Bengt Saltin på Internationella skidförbundet.

Bloddopning med hemoglobinsubstitut, HBOC, har hittills varit omöjlig att spåra. Nu har forskningslaboratorier i Montpellier och Köln hittat ett sätt att avslöja fusket.

– Det här är tester som tar bort det stora problemet i framtiden. Det är viktigt att fuskarna får veta att vi kan avslöja dem. Bara att de här testerna finns är avskräckande, säger Bengt Saltin.

Kan användas direkt

Testerna är ännu inte godkända av internationella antidopningsbyrån Wada, men de har redan använts. Under VM i Val di Fiemme testades skidåkarna som ett experiment.

– Ingen testades positivt. Men risken är ändå stor att sådan dopning används eller kommer att användas, särskilt inom cykling. Nu när två olika laboratorier har en fungerande metod borde den kunna användas direkt, säger Saltin.

Läkemedelsindustrin är i full gång med att producera den konstgjorda syrebäraren HBOC. Den kan användas i stället för blodtransfusioner. Preparatet är ett äggviteämne från koblod som ökar syreupptagningsförmågan. Det förbättrar i sin tur prestationsförmågan.

– Ämnena är inte tillgängliga i så stor omfattning än. Men nu när läkemedelsindustrin utvecklar dem kan de naturligtvis komma att missbrukas, säger Arne Ljungqvist, medlem i IOK:s medicinska kommitté och styrelsemedlem i Wada.

Injektion livsfarlig

Han fortsätter:

– Det är alldeles utmärkt att vi ligger före med metoder för att upptäcka det. Fuskarna ska veta att vi kan det här.

Ämnet kan vara livsfarligt att injicera. Det kan ge kraftiga allergiska reaktioner.

Rykten om liknande bloddopning startade redan för fyra år sedan.

– Testerna måste godkännas av Wada, men det går fort. Jag kan mycket väl tänka mig att de här och andra tester kommer att användas under OS 2004, säger Arne Ljungqvist.

Kodopning – så går det till

Jill Sjölund