Kim: Vi ska slå dem alla dagar i veckan

Källström är segerviss - och slipper gärna en ny chock

1 av 2 | Foto: ULF HÖJER
ÖVERTYGAD Kim Källström tror - som de allra flesta - på seger mot lilleputtlandet San Marino. Men efter derbyt mot AIK vet han också hur det känns när motståndet plötsligt chockar och vänder. "Det gäller att vara beredd att köra stenhårt", säger han.
SPORTBLADET

SAN MARINO

En skadad Olof Mellberg, en sjuk Teddy Lucic, en avstängd

Michael Svensson.

Och en säker Kim Källström:

- Vi ska slå San Marino alla dagar i veckan, det vet alla.

De allra värsta av helveten är skickliga på att maskera sig till idyll. När fotbollslandslaget kom till Grand Hotel på Viale Antonio Onofri på Titanobergets sluttning möttes de av 30-gradig hetta, klarblå himmel, en fantastisk utsikt och en natur på gränsen till det osannolika.

Sverige är här för att göra ett jobb.

Annars får de ett helvete.

- San Marino ska inte ha något jättelag, men det är alltid så att man ska spela och man ska vinna. De har ändå gjort en del hyfsade resultat, de pressade Lettland till 0-1 här nere, säger Kim Källström.

Förbundskaptenerna har ägnat en del tid i veckan åt att prata psykologi och inställning.

- Vi har tryckt på det, vi har pratat om AIK:s vändning mot Djurgården eller Helsingborgs chockförlust mot Enköping. Färska exempel som visar vad som händer när man brister i koncentration, säger Lars Lagerbäck.

Vill slippa ny chock

San Marino är inte ens en fläck i hörnet av en fläck på fotbollens världskarta, men mot Ungern, Polen och Lettland höll de nollan i 49, 75 och 89 minuter - och Kim Källström, som var med och tappade 3-0 till 3-3 med Djurgården i måndags, slipper gärna nya chocker på planen.

- Vi ska slå San Marino alla dagar i veckan, det vet alla. Nu gäller det att göra det också. Jag vet precis hur det kan bli; 0-0, 60 minuter spelade, 70, 75... Sedan kommer paniken. Det kan hända, det gäller att vara förberedd på att köra stenhårt. Då löser vi det, det är jag övertygad om, säger Kim.

Sedan tittar han ut över den förtrollande utsikten ner mot dalen, där nere ligger Stadio di Serravalle med en grön och fin gräsmatta.

Utsikterna är - i alla ordets bemärkelser - goda.

- Det viktigaste är att vi går ut och gör en bra match, då kommer det att gå bra, säger Lars Lagerbäck.

Tränade i går

I går kväll tränade landslaget på matcharenan, ett lugnt pass med tyngdpunkt på snabbt passningsspel och avslut. Ingen av spelövningarna gav några ledtrådar om vilken startelva som kommer att spela i morgon. Klart är att avstängde Michael Svensson inte gör det. Och Lagerbäck är inte rädd för att använda två helt olika uppställningar mot San Marino och Polen.

- Nej, inte om det gynnar laget. Vi har flera spelare som kan spela på två platser, och de kan mycket väl göra det i de här landskamperna. Om de sedan gör det är en annan sak.

Mycket talar för att Johan Mjällby tar mittbacksplatsen bredvid Olof Mellberg, knäckfrågan är sedan hur innermittfältet ska formeras; Andreas Andersson och Fredrik Ljungberg lär ta kantplatserna, medan Kim Källström, Anders Svensson och Mikael Nilsson förmodligen får slåss om två platser centralt.

Oavsett vilka som spelar så ska det bli det vinst.

I morgon.

Och alla dagar i veckan.

Simon Bank