Skrälldebutanten i final i Franska öppna

Martin Verkerk har gjort det bara svenskar klarat tidigare

SPORTBLADET

PARIS

Mats Wilander gjorde det 1982, Mikael Pernfors fyra år senare.

Nu har Martin Verkerk upprepat svenskarna prestationer och som tredje man i Franska mästerskapens moderna historia nått final i sin första framträdande på Roland Garros.

- Jag vet inte vad som hände. Det är som en dröm för mig, helt ofattbart, sade den 24-årige holländaren efter att ha säkrat en finalplats mot Juan Carlos Ferrero.

Oseedade Verkerk har sluggat sig fram genom turneringen med stenhårda servar och tunga grundslag som segervapen. I sina fyra senaste matcher har han slagit seedade spelare. I kvartsfinalen slog han den fjärdeseedade spanjoren Carlos Moya efter att ha vunnit det femte och avgörandet setet med 8-6.

I fredagens semifinal mot den sjundeseedade argentinaren Guillermo Coria vann holländaren efter tre täta set, varav två avgjordes i tiebreak. Verkerks segersiffror skrevs till 7-6 (7-4), 6-4, 7-6 (7-0).

- Att nå finalen här på Roland Garros är en dröm för varje kille som börjar spela tennis, sade Verkerk efter segern, samtidigt som ögonen tårades av lycka och läpparna började att darra.

Serven var som vanligt holländaren bästa slag. Han slog 19 ess och har totalt slagit 112 hittills i turneringen. Många av hans bästa slag har plockats fram i avgörande lägen, men den 46-rankade holländaren att han hade varit mycket nervös trots att han vann tredje sets tiebreak med 7-0.

- Jag var absolut inte lugn, jag var väldigt nervös och helt mitt liv for genom huvudet...jag har inga ord för det här, sade Verkerk, som för några år sedan fortfarande kämpade i satellitturneringar.

Kastat racket

Det var nära att matchen skulle ha varit slut efter ett set då Guillermo Coria kunde ha diskvalificerats för att ha kastat sitt racket mot en bollflicka. Den 21-årige argentinaren, som tidigare varit avstängd för dopning, slängde sitt racket i samband med att han förlorade första sets tiebreak. Racket flög i huvudhöjd och snuddade vid en 16-årig bollflicka.

- Jag kastade racketet för att försöka nå bollen, det flög ur mina händer. Jag kände mig väldigt illa till mods under de följande poängen och kanske var det därför som jag förlorade andra set, sade Coria och fortsatte:

- Jag bad om ursäkt till den unga flickan. Jag försökte inte döda henne eller skada henne. Det var otur, jag menade ingenting med det.

Till publikens jubel vann Verkerk matchen och för första gången sedan 1996 - då Richard Krajicek nådde finalen i Wimbledon - är en holländare i en Grand Slam-final.

Ferrero i final

I söndagens final får Verkerk möta den spanske förhandsfavoriten Juan Carlos Ferrero. I en repris på fjolårets final fick Ferrero revansch på Albert Costa i fredagens semifinal. Ferrero vann med setsiffrorna 6-3, 7-6 (7-5), 6-4. Ferrero vann enkelt första set, men hamnade i underläge 3-5 i det andra. Tack vare elva vunna bollar i följd tvingade 23-åringen fram ett tiebreak, som han vann med 7-5.

I tredje set bröt Ferrero och höll undan till seger med 6-4.

Den tredjeseedade spanjoren är nu stor favorit i söndagens final.

Men skulle Verkerk lyckas vinna upprepar han det som den då 17-årige Mats Wilander gjorde 1982 - seger i det första försöket.

I lördagens damfinal är det redan klart att en belgiska för första gången vinner en Grand Slam-titel, Justine Henin-Hardenne ställs då mot sin landsmaninna Kim Clijsters.

TT-DPA