Stenhårda bufflar - och plugghästar

De vill tvätta bort dumstämpeln från amerikansk fotboll

SPORTBLADET

Tror du att utövarna inom amerikansk fotboll är stora och dumma bufflar?

Tänk om.

Här är några av Sveriges hårdaste plugghästar.

ELAKA MASKINER Stockholm Mean Machines har vunnit fem SM-guld de senaste sex åren, trots bistra träningsförhållanden. I dag möter de Limhamn i Superserien.

Sportbladet träffar fyra av spelarna i Stockholm Mean Machines efter träningen på Gärdet. Killarna är normallånga, vältränade och pluggar på KTH för att bli civilingenjörer. De är lite trötta på folks förutfattade meningar om deras sport.

- Det sägs att vi är stora och dumma, och att vi springer in i varandra. Men amerikansk fotboll är en vansinnigt intelligent sport om man kommer upp till en viss nivå. De flesta i laget studerar på universitetet, två spelare är doktorander och en läser teknisk fysik parallellt med studier på Handels, säger Carl-Johan Haraldsson, en av tre landslagsspelare runt bordet.

Fem SM-guld

Stockholm Mean Machines har vunnit SM-guld fem av de sex senaste åren. I år har de vunnit sina två matcher i serien. Laget är rankade bland de fem bästa i Europa.

Ändå får de bara en träningstid i veckan på en riktig plan, mellan 20.30 och 22.00 på Zinkensdamm. Killarna säger att lag från division fyra-fem i vanlig fotboll får bättre träningsmöjligheter än de. Fälten på Gärdet är allt annat än bra.

- Planen ska egentligen vara i ordninggjord av kommunen, men eftersom de inte gör det så slipper klubben betala. Det har varit snack i många år att de ska göra i ordning den och platta till. Det uppkommer många skador eftersom marken är som betong att springa på, och det är stora kaninhål överallt, säger Haraldsson.

- Det bästa är ändå cykelvägen som går rätt genom planen, säger Ola Rugeland och ler medan han skakar på huvudet.

- Vi är inte bortskämda, vi är nöjda om vi får en platt plan.

För att spelarna inte ska behöva betala allt själva så jobbar de för att tjäna ihop slantar till klubben. Bland annat visiterar de publiken på alla AIK:s hemmamatcher.

Superserien

- Det är mycket tid som går åt men det är det värt. Vi väntar bara på att AIK-spelarna ska komma och jobba på våra matcher, säger Haraldsson och skrattar.

I dag tar de sig an Limhamn på Zinkensdamm i Superserien.

Antagligen utan Richard Money & Co vid insläppet.

Johanna Garå