Slaget om Norden

Dansk lekfullhet mot norsk robotfotboll - då är ”kriget” ett faktum

SPORTBLADET

VEDBAEK

Danskarna och norrmännen har döpt kvällens EM-kvalmatch i Parken till Slaget om Norden.

Sverige räknas inte längre.

Och det är klart. När vi möter San Marino är det svårt att få till den spänning ordkriget som rasat i flera veckor byggt upp mellan våra grannländer.

Foto: anders deros, bildbyrån
TUFF KAMP Kvällens match i Parken blir en riktig drabbning. Danskarna och norrmännen kallar den "Slaget om Norden".

- Allt är sagt om den här matchen. Alla frågor har ställts. Alla svar är givna. Utom de två viktiga - laguppställningarna och resultatet.

Så inledde förbundskaptenen Morten Olsen sista presskonferensen på hotell Marina där danskarna alltid laddat upp sen början av 1980-talet då dom lirade boll så att de kallades för Nordens brassar.

Det är denna danska lekfullhet med bollen kontra norrmännens Drillo-drillade robotfotboll som varit själva kärnpunkten i psykkriget mellan ländernas fantasirika tidningsredaktioner.

Morten Olsen skojade om att han kände sig förkyld men att han inte vågade nysa, för då skulle han säkert få läsa att han är allergisk mot norsk fotboll.

Alla danskar är allergiska mot norsk fotboll.

Myten levde

Med artister som bröderna Laudrup, Jesper Olsen, Preben Elkjaer skapades myten om dansk fotbolls elegans. En myt som till och med överlevde EM 1992 då Danmark sensationellt vann guld med tio grovarbetare och Brian Laudrup.

Har man sen följt danska ligan de senaste åren är spelet man ser på planen inte speciellt annorlunda jämfört med det som visas upp i allsvenskan. Danskarna må ha ett mer avspänt kynne än oss. Det betyder inte att man automatiskt är lekfullare med en boll. Jag kan lätt plocka fram ett antal allsvenska trollkarlar som kan göra mer fantastiska konster med bollen än de flesta av danska superligans stjärnor kan.

Danmark förväntar sig att Norge ska slå långa bollar på väldelige John Carew i kväll. Matchen kan lika gärna utveckla sig till att bli danska långbollar på Ebbe Sand om norrmännen vinner kampen om mittfältet.

Jag minns när lagen möttes i en träningslandskamp inför VM 1998. Norge som spelade typisk Drillofotboll vann med 2-0. Spelet norrmännen presterade var så effektivt att det blev en underbar fotboll att titta på.

I hög fart utförde Tore André Flo ensam på topp tekniska bravurnummer som var minst lika eleganta som danskar någonsin bjudit på. Eftersom Danmark måste vinna i kväll för att kunna ta sig till EM av egen kraft kan Norge få ett guldläge för sitt effektiva kontringsspel.

Kvällens match har varit utsåld sen länge. 42 000 åskådare på läktarna. Drygt 60 000 kommer att dansa samba runt Parken eftersom det är Köpenhamnskarneval samtidigt.

Omöjligt att tippa

Om det blir danskar eller norskar som dansar samba på planen runt niotiden i kväll är helt omöjligt att tippa. Det är två oerhört jämna lag som möts i vad som kanske är årets hetaste landskamp hittills.

Ordkriget skrev vi om för några dagar sen men jag vill gärna låta er få läsa Aftenpostens ord som syftar på tiden då Norge var danskt:

"Det er tøft å være Danmarks motstander. Men i 400 år spillte danskerne på lag med oss. Det var verre."

Stefan Alfelt ([email protected])