...och JO! - här är torkan över

Ljungberg om målet: Nu kanske det blir tyst

1 av 2 | Foto: ULF HÖJER
målskyttar är vi allihopa Mattias Jonson, själv tremålsskytt, gratulerar Fredrik Ljungberg till hans första mål i landslaget sedan mars 1999.
SPORTBLADET

SAN MARINO

Efter 1 528 mållösa dagar med landslaget slog han distinkt in bollen i öppet mål.

Inte stort, inte viktigt.

Men rätt så efterlängtat.

- Givetvis var det skönt att göra mål, nu kanske det blir tyst någon match, säger Fredrik Ljungberg till Sportbladet.

Det är en alldeles unik intervju Sportbladet gör med en avslappnad, vänlig, vanlig världsspelare på Stadio di Serravalle sent i går kväll.

För första gången på mer än fyra år kommer Målskytten Fredrik Ljungberg till en intervju efter en landskamp.

- Det är alltid trevligt att göra mål, men det viktiga var att vi vann. I andra spelade vi smånätt och halvtrevligt, det tyckte jag inte att vi gjorde i första, säger han.

I första halvlek blev det mycket till stillastående spel, med chansbollar bakom ett extremt lågt försvarande San Marino. Mest intressant såg det ut när Fredrik Ljungberg tog sina patenterade löpningar i djupled.

Problemet var att han sprang förgäves.

Passningarna kom aldrig.

Spelar enklare

Där och då syntes det

återigen varför Fredrik Ljungberg inte gör lika många mål i landslaget som i klubblaget.

- Jag står för det jag sagt tidigare, jag gör inte så mycket mål i landslaget så som vi spelar. Det syntes kanske i första halvlek här, när jag var ganska fri men bollen kom inte. Vi spelar inte så, det blir lite enklare i stället, vi lägger ut bollen på kanten, säger Fredrik och fortsätter:

- Det är absolut ingen kritik mot mina medspelare, vi spelar bara på ett annat sätt. Men givetvis var det skönt att göra mål, nu kanske det blir tyst någon match.

Är det frustrerande när du, som ett par gånger här, löper perfekt utan att få bollen?

- Det ska jag inte sticka under stol med att det är, särskilt när många i media undrar om varför jag inte gör mål, när jag ändå gör samma löpningar som i Arsenal. Men det är något jag lärt mig att acceptera, och jag är så mycket lagspelare att jag tycker att det viktiga är att vi vinner.

Första sedan 1999

I går vann Sverige med 6-0.

Och Fredrik Ljungberg vann över en dyster svit.

Den 31 mars 1999 gjorde han ett fenomenalt vackert mål i EM-kvalet mot Polen i Chorzow. Sedan dess har han inte gjort ett enda landslagsmål, och för varje mållös match har frågan blivit mer och mer påträngande:

När ska du göra mål igen?

Efter 56 minuter av matchen mot San Marino kom svaret.

Kim Källström avslutade ett väldigt fint anfall med att spela fram Ljungberg, som försökte lyfta bollen över den tappre målvakten Federico Gasperoni. Som räddade. Men returen kom till Fredrik Ljungberg, och då kunde inte ens målspöket hindra honom längre.

- Det var ett jäkligt fint anfall, så jag ville inte bara dundra på, utan försökte chippa in den. Jag tyckte det var värt ett snyggt avslut, säger han.

Till slut blev det just det - ett snyggt avslut.

På ett fint anfall.

På matchen.

Och på 1 528 långa dagar.

Här är målet Freddie längtat efter

Simon Bank