Juan Carlos Ferreros första tunga titel

Besegrade Martin Verkerk i tre raka set

SPORTBLADET

PARIS

Till slut hann verkligheten ifatt Martin Verkerk.

I 13 dagar hade allt gått hans väg.

På den 14:e tog det stopp, tvärstopp.

Den spanske gruskungen Juan Carlos Ferrero gav holländaren en lektion på Roland Garros och vann sin första Grand Slam-titel.

När en manlig åskådare, sådan naturen en gång skapat honom, hävde sig in på centercourten i början av det andra setet var det tveklöst en opassande gärning i en av de förnämsta av sporter.

Till publikens illa dolda förtjusning blev det så att säga kulor snarare än bollar att fästa blickarna vid.

Men det var en handling, i all sin nakenhet, som också tolkade matchens gång alldeles utmärkt.

Avklätt var nu inte bara ett tillstånd som rådde under den korta tid det tog för säkerhetsvakterna att få grepp om blottaren.

Avklädd var även ett av orden Verkerk får lägga till slutintrycket från sina två veckor i världstennisens rampljus.

Ferrero överlägsen

Ferrero gjorde 6-1, 6-3, 6-2 på två timmar och nio minuter, fick äntligen sin titel efter semifinalförlusterna 2000 och 2001 och finalförlusten mot landsmannen Albert Costa förra året.

Det blev aldrig någon match.

Verkerk, okänd för den breda sportpubliken fram till för någon vecka sedan, drabbades av svaga nerver och kunde inte leverera när den stora stunden var kommen.

Han deppade inte ihop för det.

Verkerk hade allt att vinna, egentligen inget att förlora. Han var en segrare redan för några dagar sedan. Han kom till Paris utan sällskap av några som helst förväntningar, som debutant och som en av alla dessa spelare i mängden, någonstans långt ned på rankingen.

Jättekliv på rankingen

Nu gick han från 45:e till 15:e på listan, drog in närmare fem miljoner, lika mycket som han inför Franska mästerskapen skramlat ihop under hela sin karriär.

Plötsligt är han rik.

Plötsligt är han en kändis.

Plötsligt väcker han andras respekt.

Förlorare har haft sämre söndagar på Roland Garros.

Klart att Verkerk ville vinna, försökte vinna, men han hade bränt sitt bästa krut och mötte en Ferrero som brann av segervilja och som hade lyckats förtränga de senaste årens insamlade negativa erfarenheter från Paristennisens sista dagar.

- Jag var steget efter hela tiden, han spelade otroligt. Han förtjänade att vinna. Jag förväntade mig aldrig att stå här, men nu gör jag det och jag kan verkligen säga att jag är glad för hans skull, för han är en stor och värdig mästare, sade Verkerk.

Inte sedan Björn Borg 1978 bollade bort Guillermo Vilas och bara släppte fem game, har en final varit så ensidig.

28 segrar på grus i år

Ferrero föll på knä efter den vinnande matchbollen och han som aldrig tappade sitt spel, förlorade däremot det mesta av talförmågan när det var dags för tacktal.

- Det var tolv år sedan jag var på Roland Garros första gången och jag drömde alltid om att vinna här. Nu vet jag inte vad jag ska säga. De här två veckorna har varit de mest speciella i mitt liv. Jag hoppades att jag skulle vinna och nu har jag min seger. Jag vill också gratulera Martin och hoppas att han fortsätter att utvecklas, sade spanjoren.

Söndagens seger var Ferreros 28:e på grus i år. Han har bara förlorat tre matcher på underlaget.

För titeln fick han närmare nio miljoner kronor.

Belgiskan Kim Clijsters fyllde 20 år på söndagen och firade med att vinna damdubbeln i par med japanskan Ai Sugiyama. Lite plåster på såren efter lördagens finalförlust mot Justine Henin-Hardenne. Clijsters/Sugiyama slog Virginia Ruano Pasqual, Spanien och Paola Suarez, Argentina med 6-7, 6-2, 9-7.

Fakta: Juan Carlos Ferrero

Foto: AP

TT-Reuters