Umeå har drömläge i Uefa Women's Cup

efter hemmaseger med 4-1 mot Fortuna Hjörring.

SPORTBLADET

UMEÅ

Med 4-1-seger (1-1) hemma mot danska Fortuna Hjörring har Umeå IK har skaffat sig ett drömläge efter den första finalmatchen i Uefa Women s Cup.

Tacka Hanna Ljungberg för det.

Sveriges måldrottning är på väg att också bli Europas

Inför drygt 7 600 åskådare hemma på Gammliavallen regerade Hanna som sällan tidigare.

Umeås lilla storspelare hade sina 35:or med i samtliga fyra Umeåmål.

De två första gjorde hon själv, vid trean och fyran som gjordes av Frida Östberg och Laura Kalmari stod hon för förarbetet.

- Visst var det skönt att få sätta dit dom. Det har ju gått lite troll i målskyttet i allsvenskan under våren, konstaterade Hanna Ljungberg, som i fjol öste in hela 39 mål i allsvenskan. Under årets nio allsvenska matcher har det bara blivit sex fullträffar.

Men efter en trög start från hemmalagets sida och ett tidigt ledningsmål av Fortuna Hjörring var det dags för Umeås främsta anfallsvapen att visa vad hon går för.

Både med och utan boll var Hanna kvickare än de danska försvarsspelarna och det var flera gånger bud på ett kvitteringsmål.

Ändå dröjde det ända till i den 40:e minuten innan 1-1 kom upp på resultattavlan.

En till synes dåligt slagen frispark av backen Maria Bergkvist klackades elegant vidare av Laura Kalmari fram till Hanna Ljungberg som enkelt kunde slå bollen förbi Dorthe Larsen i Fortuna Hjörrings mål.

- Det var viktigt att vi fick kvitteringen innan paus. Vi hade ju haft så många chanser, sade Hanna.

Efter halvtidsvilan satte Cirkus Ljungberg igång på allvar.

Först ännu en elegant frispelning från Laura Kalmari, den här gången med huvudet, och 2-1.

Sedan en rusch på vänsterkanten och ett pricksäkert inlägg till Frida Östberg som vid den bortre stolpen bara hade att sätta huvudet till - 3-1.

Med ett skott i ribban några minuter senare fick också Hanna Ljungberg bjuda igen till Laura Kalmari som enkelt kunde stöta in 4-1.

- Det börjar stämma riktigt bra med Laura nu. Vi hittar varann i djupled och tajmar löpningarna bra, sade Hanna Ljungberg, som i slutet av matchen också var nära att göra 5-1, fast den gången stod stolpen i vägen.

Men det ska mycket till om inte årets midsommarfirande blir oförglömligt för Umeå IK.

Inför den första finalmatchen var Fortuna Hjörrings tränare Steen Refsgaard klart medveten om vem som var Umeås farligaste anfallsvapen, ändå fick Hanna Ljungberg stundtals fritt spelrum på den danska planhalvan.

I returen på midsommardagen måste Fortuna Hjörring stoppa både Hanna och Umeå IK.

- Vi ska försöka, men måste vara realistiska. Det blir mycket, mycket svårt, sade Refsgaard.

Men Umeå IK har inte tagit ut segern i Uefa Women's Cup ännu.

- Kunde Danmark ta poäng av Kanada i hockey-VM, så är inget omöjligt. Vi har inte medaljerna i vår hand än. Det här var bara första halvlek, sade Umeås tränare Richard Holmlund.

Men han hade svårt att dölja ett nöjt leende.

Thomas Eriksson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM