Världsårsbästa av Olsson

”Rekordet tog musten ur mig”

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Christian Olsson var hoppfull inför utomhuspremiären på Kreta.

Och visade upp en hoppstyrka som aldrig förr.

Den svenske trestegsmästaren slog till med nordiskt rekord direkt, 17,77.

Christian Olsson kommer mycket väl förberedd till utomhussäsongen, den säsong som har VM i Paris i slutet av augusti som höjdpunkt. Med sitt premiärrekord visade Europamästaren och inomhusvärldsmästaren att han blir svårslagen i jakten på den tredje raka mästerskapstiteln.

- Att det skulle gå så här bra hade jag väl inte räknat med. Jag hoppade 17,40 i utomhuspremiären förra året och hoppades kunna toppa det, sade Christian Olsson i mobilen till TT efter sitt rekordhopp.

Det gjorde han med råge. Den 23-årige göteborgaren har hoppat längre. Men aldrig utomhus. Hans personbästa är 17,80 och är en inomhusnotering från mars 2002. I år avslutade han innesäsongen med sitt magnifika 17,70 som gav VM-guld i Birmingham.

Rumänsk tändvätska

Utomhus var 17,64 från Karlstad den 25 juli förra året hans längsta hopp. Fram till andra omgången i Chania. Då hoppade han exakt en meter längre än i första omgången. Ett svagt förstahopp och rumänen Marian Opreas öppningshopp på 17,50 blev tändvätskan som fick fart på trestegsraketen Olsson.

Färden landade på nordiskt rekord och världsårsbästa.

- Först blev jag lite knäckt då han bara kom in och dominerade, sade Olsson om rumänen.

- Samtidigt var det det som höjde mig. Men jag känner att jag har lättheten att hoppa långt. Jag har fått tillbaka mycket hoppstyrka. Och det var fantastiska förhållanden, varmt och skönt.

Ändå var det inget perfekt rekordhopp. Det kunde både Christian Olsson och hans tränare Yannick Tregaro konstatera.

- Jag kunde ha gått lite mer framåt från plankan. Men känslan var bra genom hela hoppet, sade Olsson.

- Jag tyckte det tog lite stopp i fotisättningarna. Guldhoppet i inomhus-VM var tekniskt bättre, sade Tregaro.

- Men det är fantastiskt bra gjort att få till ett sådant här hopp, oerhört bra att få allt att klaffa i första tävlingen.

Kan hoppa längre

Christian Olssons fantastiska framgångssaga fick ett nytt kapitel på söndagen. Fortsättning följer.

Drömgränsen 18 meter kommer allt närmare. Men den får vänta till en annan ljummen sommarafton.

- Rekordet tog musten ur mig, sade Christian Olsson. Jag hade svårt att toppa mig efter det. 17,77 - det var så himla mycket över förväntan.

Hans serie i Chania blev 16,77-17,77-övertramp-avstod-övertramp-17,27. Ojämn men med världsklasstämpel.

Nästa tävling för Christian Olsson blir i Dortmund på söndag. Och kanske slår Olsson till med ett 18-metershopp på hemmaplan. Fyra tävlingar finns inbokade i Sverige i sommar. Formtoppen ska visserligen komma i Paris - men å andra sidan var utepremiären på Kreta ingen formprioriterad tävling heller.

- Jag vet att han lätt kan hoppa ännu längre, sade Yannick Tregaro. Christian är inte i någon toppform nu. Okej, nu var det långt, men VM är det absolut största i år.

Peter Wikström/TT