Manchester United och Barcelona överens

- men Beckham vägrar förhandla

SPORTBLADET

LONDON

Manchester United och Barcelona är överens om prislappen.

Men David Beckham vägrar förhandla om sitt personliga kontrakt.

Det kan bli början på sommarens längsta fotbollssåpa.

På tisdagseftermiddagen fanns pressmeddelandet där på Manchester Uniteds hemsida - "United accepterar Barcelonas bud på Beckham".

Meddelandet löd så här:

"Manchester United bekräftar att representanter för klubben har träffat Joan Laporta, den ledande kandidaten till att bli ordförande för Barcelona. Dessa möten har resulterat i att ett bud på David Beckham har lagts. Erbjudandet är beroende av en rad olika villkor, men det viktigaste är att Mr Laporta väljs till klubbens nästa ordförande och att Barcelona når ett avtal med David Beckham om hans personliga kontrakt".

Men senare på tisdagskvällen meddelande David Beckhams genom sina rådgivare att världens mest kände fotbollsspelare inte ens ville börja diskutera en övergång till den katalanska storklubben:

"Davids rådgivare har inga planer att träffa Mr Laporta eller någon av hans representanter", skriver Beckhams managementbyrå SFX i ett pressmeddelande.

"David är mycket besviken och överraskad efter att ha fått höra om detta uttalande. Han känner sig utnyttjad som en bonde i ett schackspel i det politiska spelet kring valet av ny ordförande i Barcelona".

Dyr prislapp

Att en ordförandekandidat har som valfläsk att köpa attraktiva spelare är inget nytt. Det var nyheten om att Florentino Perez kunde värva Luis Figo som gjorde honom till ordförande för Real Madrid.

På söndagen ska 95 000 Barcelonaanhängare rösta fram klubbens nästa ordförande. I den senaste opinionsmätningen var Joan Laporta bara tvåa, han fick 23,9 procent medan hans huvudmotståndare Lluis Bassat fick 26,6. Men värvningen av Beckham väntas göra Laporta till favorit, även om ingen ännu vet hur han ska finansiera Beckhams övergång.

Hur mycket "det acceptabla erbjudandet" är framgår inte, men Uniteds prislapp på den 28-årige frisparksspecialisten tros minst vara 385 miljoner kronor.

Den exakta summan vill Laportas förhandlare Sandro Rosell inte heller vill avslöja:

- Vi har ett avtal med Manchester United, bekräftade han för radiokanalen Marca.

- Vi har följt Fifas regelverk och efter att han nått ett avtal med klubben kommer vi nu att tala med spelaren. Beckham är för tillfälligt på semester och vi väntar tills dess han kommer tillbaka på fredag. Vi kommer att kontakta och förklara vårt projekt.

Redo för flytt?

David Beckham avslöjade tidigare under tisdagen att han kunde tänka sig att flytta från Old Trafford:

- Jag stannar så länge de vill ha mig. Men jag har aldrig sagt att jag inte kommer att lämna Manchester och jag har aldrig sagt att jag ska sluta min karriär där, sade Beckham i en intervju med Los Angeles Times.

Det har under många år verkat som om Beckham och United skulle vara ett livslångt äktenskap. Men efter rykten om upprepade meningsskiljaktigheter mellan Beckham och klubbens tränare Sir Alex Ferguson har intresset väckts hos andra klubbar. Särskilt efter att Ferguson sparkade en sko som träffade så illa att Beckham fick sy ena ögonbrynet.

- Oavsett vad folk säger om mig och Sir Alex Ferguson så har han varit en fadersfigur för mig. Jag har spelat i Manchester United i tolv år nu och utan honom hade jag inte varit den spelare jag är i dag, sade Beckham.

Kluivert till United?

Exakt vilka villkor som finns i avtalet mellan Laporta och Manchester United är okänt. Men det kan vara så att den holländske anfallaren Patrick Kluivert blir en del i affären. Hans landsman i Manchester United, Ruud van Nistelrooy, har tidigare i vår uttryckt önskemål om att Sir Alex Ferguson ska värva Kluivert.

- Vi har bara spelat 18 landskamper ihop. Får vi bara tillfälle att träna tillsammans varje dag och sedan spela match kommer det garanterat att bli bra, sade Nistelrooy, som ser Kluivert som en idealisk anfallspartner.

Kluivert har dock dementerat att han skulle flytta från Barcelona.

TT-AFP-Reuters