Reserverna klev fram för Smederna

Resultaten från elitserien

SPORTBLADET

GAGNEF

Smederna saknade inte skadade Scott Nicholls i seriefinalen borta mot Luxo Stars.

Gästerna vann matchen med klara 54-42 inför 4187 åskådare efter att ha avgjort matchen med två dubbelsegrar direkt efter pausen.

Smederna har de senaste åren haft problem i Målilla, tre nederlag fanns med i bagaget till Målilla. Laget saknade också Scott Nicholls som vurpade i Polen i söndags men laget klarade sig bra med sina reserver. Trots bortabana lyckades Smedernas reserver plocka 15 poäng mot endast fem för hemmalagets.

- Det är utan snack en mycket gedigen laginsats, säger Smedernas lagledare Morgan Andersson.

- Vi hade lite strul innan pausen men sen kom vi igång bra. I alla årets matcher har vi tagit mer poäng än motståndarna efter paus, även i den match vi till slut förlorade. Alla grabbar i laget vill verkligen vinna men än är det långt kvar av säsongen och jag vill inte ta ut något i förskott, fortsätter han.

I Luxo var det bara Mikael Max och Stefan Andersson som hade riktig fart på sina grejer. Noteras ska också att hemmalagets Peter Ljung körde trots feber, det fungerade inte. Luxo halkade i och med förlusten ner från andra till fjärdeplats, utanför slutspel.

- En genomklappning på fem förare är inte kul, men vi ska glömma detta snabbt. Jag ser det inte som någon omöjlighet att vi kan vinna returen i Eskilstuna. Vi har vissa förhoppningar om att Mark Loram ska kunna vara tillbaka efter skada i den matchen, säger Jon Lindberg, biträdande lagledare i Luxo Stars.

I Hallstavik kan Rospiggarnas förhoppning på nionde raka SM-medaljen ha grusats, trots att bara sju omgångar körts. Masarna vann komfortabelt med 52-44, sedan Tony Richardsson och Leigh Adams som vanligt visat vägen.

Masarna använde sig av så kallade riders replacement för skadade Niklas Klingberg. Tony var poängbäst i Orionparlen med 17 av 18 möjliga poäng. Masarna är därmed tillbaka på slutspelsplats. Rospiggarna har bara två segrar så här långt och nu är SM-medalj avlägsen.

Kaparna hade inga problem att avfärda Vetlanda, utan Kryzstof Cegielski, på hemmaplan. Kaparna ryckte direkt, vann med 62-34, och är nu uppe på andra plats i tabellen efter Smederna.

I Västervik hade hemmalaget lekstuga mot tabelljumbon Valsarna, som fortfarande saknar seger efter sju omgångar. Hemmalaget vann med förkrossande 64-32. Matej Ferjan gjorde sin första match för säsongen i Västervik och noterades före 12+1 poäng på fem heat.

Vargarna svarade för omgångens vändning i hemmamatchen mot Indianerna.

Underläge med 30-36 efter elva heat vändes till seger med 51-45 sedan Jason Crump och Steve Johnston tre gånger under tävlingens fem sista heat vunnit dubbelt.

Tävlingen i Norrköping drabbades av flera vurpor och Vargarnas Daniel Nermark fick föras till sjukhus redan efter sitt första heat sedan han vurpat i startsvängen. Han ådrog sig en hjärnskakning och fick senare på kvällen lämna sjukhuset.

Sune Karlsson/TT