Svensson ledde Sverige till seger

”Det var en underbar seger”

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Det var en stor lirares återkomst.

90 minuter Anders Svensson.

När han är som bäst.

Två mål och passningen till ett när fotbollslandslaget krossade Polen med 3-0 (2-0).

- Oerhört skönt och oerhört viktigt. Det var en underbar seger, säger Anders.

Foto: Anders Wiklund/SCANPIX
Polens Tomasz Hajto och Anders Svensson i en duell.

Han som tycker att han åkt runt i en berg-och-dalbana mest hela säsongen, som ifrågasatts av allt fler, som börjat fundera, tveka på sitt kunnande.

Han som inte mått bra, känt sig missförstådd och som i måndags satt med ett tiotal journalister efter träningen på Råsunda och öppet ventilerade sitt sargade självförtroende:

- Jag måste få glädjen tillbaka.

Han sade också:

- Jag måste tro på mitt sätt att spela fotboll, inte underordna mig ett spel som jag inte är bra på.

Få trodde att förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg skulle ge Anders Svensson chansen från start mot Polen. Kim Källström fanns ju från start i lördags mot San Marino och herrar förbundskaptenerna är inte duon som gärna plockar in och ut med spelare.

Men de valde Svensson.

- Jag fick reda på att jag skulle spela på tisdagskvällen. De kunde lika gärna ha tagit ut Kim, han har varit oerhört bra. Eller tagit ut oss båda. Men de tyckte att jag sett lite piggare ut på träningarna, säger Anders.

Valet behövde bossarna aldrig ångra.

Helt och hållet Svenssons kväll

Det var hans kväll, helt och hållet hans. Anders Svensson lämnade Råsunda i sällskap med en återfunnen glädje och återvunnen tro på sig själv.

- Synd bara att det inte är några matcher kvar att spela nu, säger Svensson.

Och de här minnena:

* 1-0 (16:e minuten). Den sträckta vristen redan skickade landslaget en bra bit närmare EM-slutspelet i Portugal nästa sommar. Fredrik Ljungbergs högerinlägg smet förbi Mikael Nilsson, och landade framför Svenssons högerfot.

- Vi var oerhört laddade, fokuserade och försökte driva upp tempot direkt. Därför var det så skönt att få det där tidiga ledningsmålet.

* Passningen till Marcus Allbäcks 2-0 (42:a minuten). Polackerna drällde bort bollen halvvägs in på svenskt territorium. Ljungberg fångade upp Johan Mjällbys vinnande glidtackling, spelade snabbt till Svensson, som tittade upp, satte full fart och slog passet som skar mellan de polska backarna. Där kom Marcus Allbäck, väntade ut Jerzy Dudek och placerade 2-0 intill högra stolpen. Allbäcks femte landslagsmål på tre matcher.

Blixtsnabbt, vackert, modernt.

- Där kände vi att vi hade matchen. 2-0 så kort före pausen var psykologiskt väldigt viktigt. Vi kunde spela stabilt och disciplinerat i andra halvlek, satsa på kontringar och det var ett spel som passade oss. De hade inte några direkt farliga chanser, säger Svensson.

...och vi mindes VM

Det blev ännu bättre, ännu vackrare och ännu mer Anders Svensson. Ögonblicket som fick 35 220 på Råsunda och alla framför tv-rutorna att minnas den knorrade frisparken mot Argentina för snudd på pricken ett år sedan:

Svensson drog till med högerfoten från 25 meter, skickade bollen i en båge mot krysset och den väldige Jerzy Dudeks händer nådde den, men det var för sent och 3-0 rann över linjen.

Svensson både skrattade åt och njöt av målet.

- Meningen är att bollen ska gå in i hörnet om det inte är någon annan som når den. Men det var ju ''snö'' på bollen, 20 meter hög och det var inte så konstigt att ingen nådde den, säger Anders och skrattar.

Landslagets tid brukar vara nu, när sommaren smeker oss, kvällarna är ljusa och till och med varje kvadratmeter Råsundagräs är grönt.

Sverige överlägset

Segern kunde varit ännu större - så påtaglig var den svenska överlägsenheten, speciellt i första halvlek.

Mikael Nilsson - ljumskskadade Andreas Andersson ersättare - hade en halvvolleykanon över.

Mattias Jonson var på vippen att följa upp lördagens målsuccé mot San Marino, men var aningen sen och ett polskt ben kom mellan bollen och målet. Han hade en chans till i andra halvlek, men sköt högt över, fick sedan kliva av (Magnus Svensson).

Men 3-0 och tre poäng duger gott. Med tre kvalmatcher kvar är fotbollslandslaget inom passningsavstånd från Portugal.

- Det ser onekligen ljust ut, säger Anders Svensson.

Henrik Skiöld/TT