”Nu har vi det här i egna händer”

Allbäck blickar mot Portugal

SPORTBLADET

STOCKHOLM

De två målen mot San Marino var för hans fru och dotter.

Målet mot Polen gladde fler än så.

- Nu har vi det här i egna händer, säger Marcus Allbäck.

Han talar om utgången av upplösningen av EM-kvalgrupp 4. Tack vare onsdagens seger mot Polen, 3-0, är nu Sverige i gruppledning.

Och när Marcus Allbäck blickar fram i spelprogrammet ser han få problem, men desto större chans att det ska bli ett slutspel i Portugal med svenskt deltagande.

- Det ser väldigt bra ut efter den här segern. Jag tycker vi gör en stabil insats och 3-0 talar sitt tydliga språk, sade Allbäck.

Viktiga 2-0-målet

Bakom segern fanns bland annat han själv. För efter Anders Svenssons 1-0-mål var det Marcus Allbäck som gjorde psykologiska 2-0 precis före halvtidspaus.

Via en framspelning av Anders Svensson kom han fri och kunde slå in målet till höger om polske målvakten Jerzy Dudek.

- Jag är kanske inte nöjd med matchen i sin helhet men det är aldrig fel att göra mål, det känns jättebra. Målet är bra för snittet som alla tjatar om, sade han med ett leende.

Men det finns faktiskt anledning att nämna det. För efter onsdagens mål mot Polen snittar nu Allbäck 0.5 mål per match. Han har gjort fem mål i EM-kvalet och totalt 16 mål 32 landskamper.

Han har gjort det med en rad olika anfallskamrater, nu under de två senaste matcherna har det varit Mattias Jonson.

För honom blev det inte samma succé som mot San Marino, tre mål, men desto viktigare - en seger.

- Det var inte lika lätt i dag som mot San Marino, för mig personligen funkade inte lika bra så då var det viktigt att hjälpa "Mackan".

Vad var det som inte fungerade?

- Förutom att motståndet var tuffare så kände jag mig stressad i vissa lägen, fysiskt kändes det annars bra, jag var inte trött eller så.

Någon chans som grämer dig extra mycket?

- Friläget i början av matchen, jag blev överraskad av klacken av Anders Svensson, det var lite synd men jag hade inte samma flyt i avslutningarna i dag. Men det här var en jävligt viktig seger för oss.

För Bröndbyproffset väntar nu den danska ligavslutningen med tre matcher, bland annat Köpenhamnsderbyt mot FC Köpenhamn.

- Vi ska verkligen kämpa om ligaguldet, jag får ta med mig de tre målen mot San Marino och spelet i dag.

Tobias Österberg/TT