Det kan bli dödsstöten för il tifosos kärlek till klubben

SPORTBLADET

Det går en rysning genom Rom, trots att det är nästan fyrtio grader varmt. I Celio, Testaccio och Garbatellas supporterklubbar vankar olyckliga fans av och an, nervöst rökande. Tänker Totti lämna Roma?

Segern i EM-kvalet mot Finland är en bagatell i sammanhanget. Klubben betyder mycket mer för en italiensk tifoso än landslaget. Och det som alla "romanisti" fruktar är att Totti löser sina band med Roma och lämnar dem som en sviken käresta. Blotta tanken är ofattbar. Alberto i livsmedelsaffären vill inte ens tala om saken.

"Det är klart att Totti stannar. Han bara fintar", säger han, men blicken flackar.

Totti ÄR Roma. Om Totti går, tar han Romas själ med sig.

Då blev journalisterna alldeles tysta

Alltihop började på en presskonferens på landslagets träningsanläggning i helgen. Totti svarar med sedvanlig enstavighet på sedvanligt förutsägbara frågor.

Men ganska snart märks det att Totti har någonting viktigt att säga. Han låter förstå att saker och ting inte är som de ska i Roma. Han antyder att ledningen inte vill satsa tillräckligt på klubben:

"Jag hoppas stanna kvar i Roma, men vad som helst kan hända. Jag saknar inte anbud och alla trycker på. Milan har alltid varit på jakt efter mig. När jag var 14 år ville Berlusconi ta mig med till Milan och han hade kunnat bli min (klubb)president. Eller skulle kunna bli det."

Det blir alldeles tyst i salen.

"Vad menar du med att han skulle kunna bli det?", frågar en journalist.

"Jag menar att vad som helst kan hända".

I all korthet: Totti kräver att Roma gör minst två stora spelarförvärv till i höst och ytterligare två nästa säsong. Det intresserar inte Francesco Totti att spela i ett futtigt litet Rometta, som hankar sig fram i mitten bland ligaklubbarna och inte har en chans i de internationella cuperna.

Här påminner någon Totti om att det inte var så länge sedan han sade att han skulle förbli Roma trogen, om klubben så åkte ner i Serie C2.

"Jag har blivit äldre och jag har mina krav. Vi är alla lika. Jag vill också vinna och göra karriär".

Det är inte bara Romas tifosi som väntar på oroligt på Tottis beslut. Om han lämnar Roma är det dödsstöten för det lilla som finns kvar av den unika kärleken mellan il tifoso och klubben. Ingen annan spelare i Italien är så starkt identifierad med sitt lag som Totti.

Vinna betyder allt

Men tyvärr är stora delar av calcion smittad av den förödande sjukan att vinna är det enda som betyder något.

Inters ägare Massimo Moratti fnyser att han är trött att ständigt ligga efter någon annan.

Juventus tränare Marcello Lippi tänker lämna fotbollen om han inte vinner Champions League nästa år. Och Totti vill inte stanna i Roma, om Roma inte vinner. Därmed är han av alla den förste som glömmer att det han och hans lagkamrater åstadkom för två år sedan var ett mirakel. När Roma vann ligan 2001, var det första gången på 18 år. Juventus har vunnit ligan 27 gånger, Roma 3.

Slutligen: en kapten lämnar inte sitt sjunkande skepp. Att byta klubb efter en lysande säsong eller när kontraktet har gått ut, är en sak. Men att smita när problemen är som störst och en klippa som Totti behövs som mest, det är omoraliskt.

Förhoppningsvis går Francesco Totti till historien som den som förstod att fotboll handlar både om att ge och ta, att vinna och förlora. Inte som den som svek för ingenting.

Bäst

Sämst