Pust, i morgon ska 33000 plåga sig

Cykel-
klassikerns chef: Vi kontrollerar inte ens deras tider...

1 av 2 | Foto: JEPPE GUSTAFSSON/SCANPIX
SPORTBLADET

Två stora svenska idrottsfester. Den ena prestige- och statusfylld. Den andra helylleartad där ingen bryr sig om vem som är först över mållinjen.

Stockholm Marathon är loppet där eliten febrilt gör sitt yttersta för att vara först i mål.

Vätternrundan är dess motsats.

- Vi kontrollerar inte deltagarnas tider annat än att de kan kolla upp sig själva genom vår chiptidtagning. I vår tävling är alla vinnare, säger Janne Svensson, kanslichef för Vätternrundan.

I kväll går startskottet för cykeltävlingen på 30 mil runt Vättern. Ett måste för den som vill skaffa sig diplom för att ha klarat "Klassikern", där även Vansbrosimningen, Vasaloppet och Lidingöloppet/Engelbrektsloppet ingår.

- Cykling sliter inte på kroppen som löpning utan är betydligt mer skonsamt. Loppet är förstås jobbigt för kroppen, men kroppsdelarna slipper slitage, säger Janne Svensson, kanslichef för Vätternrundan.

Japaner på startlinjen

I Motala är det både start- och målgång och den lilla stadens invånarantal på cirka 40 000 ökar under dagarna två med det dubbla.

- Jag räknar med att drygt 15 000 kommer till start. Det brukar vara ett visst bortfall. Vi har nästan 18 000 anmälda i år. Förutom svenskar är det mest nordiska grannar och tyskar som finns i startfältet. Men i år har vi även två japaner anmälda. Utöver det är det naturligtvis tusentals anhöriga som gästar oss, berättar Svensson.

Längs med banan finns ett antal depåer där deltagarna kan stanna för bland annat service och näringsintag. Vätternrundan må vara fysiskt mer påfrestande än Stockholm Marathon, men tillfällen att stanna och dricka, äta och vila är betydligt fler i cykelklassikern runt Sveriges näst största insjö.

- Visst kan man ta en paus för en tupplur, men vi uppmanar ändå alla att ha minst hundra mil på sadeln innan de väljer att ge sig på den här utmaningen, betonar Svensson.

Till Stockholm Marathon är drygt 15 000 löpare. De utländska deltagarna utgör ungefär hälften av startfältet. Arrangörerna hoppas på lagom varmt svenskt sommarväder.

- Det är trevligt om det kan bli sol, eftersom det här är Sveriges största idrottstävling rent publikmässigt. Men för löparna bör det inte vara för varmt. Förhoppningsvis kommer vi inte att behöva bevittna kollapser och värmeslag, säger Ulf Saletti Stockholm Marathons tävlingsledare.

FAKTA/ Vätternrundan

Idrottsprofessor jämför de fysiska kraftproven

VÄTTERNRUNDAN Motionslopp Motala-Motala Start klockan: 20.00 (fre) Sträcka: 30 mil. Anmälda: 17920 STOCKHOLM MARATHON Stadslopp i Stockholm Start klockan: 14.00 (lör) Sträcka: 42 195 meter. Anmälda: 15118 Längre ned på sidan – idrottsprofessorn jämför Vätternrundan och Stockholm Marathon.

Magnus Helander