”Vårt första OS-hopp på 20 år”

Veronica Wagner, 15: Min dröm är att ta en OS-medalj på bom

1 av 2
151 cm Veronica Wagner är Sveriges stora framtidshopp inom gymnastiken. Hennes stora mål är OS i Aten nästa år. "Min dröm är att ta en OS-medalj i bom. Sedan SM förra året har jag förstått vad som krävs".
SPORTBLADET

Hon är 15 år och bäst i Sverige.

En ny världsstjärna på uppgång i gymnastik.

- Veronica Wagner är vårt första realistiska OS-hopp på 20 år, säger förbundskapten Staffan Söderberg.

14 år gammal tog Veronica Wagner hem SM-segern i sin första seniortävling i artistisk gymnastik. Sedan dess har hennes karriär gått spikrakt uppåt.

I dag ska hon försöka försvara sin titel under SM-finalen i Helsingborg.

- Veronica är exeptionellt explosiv och fruktansvärt stark. Att hon samtidigt är liten för sin ålder, 1,51 lång, gör att hon kan rotera snabbt. Veronica kan ta sig till både VM i augusti och OS nästa år, säger Söderberg.

Förra veckan stukade Veronica foten under tyska stortävlingen Alster Pokal. Trots det fortsatte hon och besegrade världseliten i bom.

- Det gjorde ont, men jag får inte bry mig. Jag är skadad typ jämt. Jag har haft en skada i ryggen länge och har inte kunnat tävla på ett år. Jag körde för hårt under en lång tid, säger hon.

Fem år gammal följde Veronica med en granne på gymnastik. Hon älskade det.

Rädd för träningarna

Men elitsatsningen kom sent. Tio år gammal startade Veronica - en evighet efter de bästa kinesiskorna, ryskorna, rumänskorna och amerikanskorna.

- Jag var rädd för träningarna. Jag var yngst av alla och tränaren var väldigt sträng. Hon skrek mest. Gympan var ingen lek längre. Det var tufft men jättekul samtidigt. Det är bra att det är på allvar nu, jag är ju inte liten längre, säger hon.

Och nog tar Veronica sin karriär på allvar. 33 timmars träning i veckan, samtidigt som hon gått i skolan varje vardag. Det är ändå bara miniminivån för att kunna fajtas internationellt.

Hennes utländska konkurrenter tränar upp till 45 timmar i veckan.

- Men de går inte i skolan som jag. Jag har fått vara uppe länge på kvällarna för att klara av läxorna. Det har varit lite jobbigt. Jag är ofta trött eftersom jag inte sover så mycket som jag borde, men sånt får man ta.

Blir gymnast på heltid

I veckan slutade Veronica nian. Nu väntar ett sabbatsår innan gymnasiet.

- Nu är det bara gymnastiken som gäller. Min dröm är att ta en OS-medalj i bom. Sedan SM förra året har jag förstått vad som krävs.

Hinner du med dina kompisar också?

- De har jag här på gympan. På lördagar är jag ledig men då har läxorna kommit först. Oftast blir det inte så mycket tid kvar till fritid, det får jag ta någon gång senare.

Vann storseger på bommen i förra veckan

Jill Sjölund

ARTIKELN HANDLAR OM