Fredrik Jacobson delad femma i US Open

Delar femteplatsen med Tiger Woods

SPORTBLADET

OLYMPIA FIELDS, ILLINOIS

För den ena är en delad femteplats ett misslyckande. För den andra är det betydligt bättre än väntat.

När två ronder spelats av US Open ligger Tiger Woods och Fredrik Jacobson lika efter att gått på 136 slag - tre slag efter ledande duon Jim Furyk, USA och Vijay Singh, Fiji.

Foto: Getty Images
Fredrik Jacobson - delad femma i US Open.

- Det här är bättre än jag förväntat mig, men eftersom jag aldrig spelat här tidigare visste jag inte riktigt hur tuff banan skulle vara, sade svensken.

Fredrik Jacobson har något riktigt stort på gång, betydligt större än de två segrarna på Europatouren. Han gick andra ronden på 67 slag, tre under par. Ett par timmar senare fick han beviset på hur bra det var, för när de sista golfarna var klara för dagen i majortävlingen i US Open fanns fortfarande svenskens namn med i toppen av resultattavlan.

Jacobson delar nu femteplatsen, han gör det med toppnamn som Justin Leonard, Nick Price och framförallt - Tiger Woods. Svensken som fick kvala in till tävlingen är en av de stora överraskningarna hittills. Han inledde med att gå på 69 slag, på fredagen började han med en tidig bogey men spelade sedan resten av hålen på par och lyckades dessutom sätta fyra birdies. Det gör att han nu är bäste europé hittills i tävlingen.

- Jag började min runda på 10:e hålet, inledningen var inte speciellt bra men jag lyckades rädda par på några av hålen och hänga kvar. En turlig studs på ett par 3-hål gav mig en birdie, sedan blev det bara bättre och bättre.

Haft tur

- Vi har haft tur, det har varmt och inte alltför mycket vind så under de två första dagarna har det varit riktigt bra förhållanden.

För de andra svenskarna går det långt ifrån lika bra. Blott en av tre, Niclas Fasth lyckades klara kvalgränsen och ligger på 54:e plats. Richard S Johnson som gör sin första säsong på PGA-touren har spelat klart, liksom Jesper Parnevik.

Parnevik som upplever ännu ett tufft år gick på 71 slag.

Rekord för Singh

Desto bättre går det för Vijay Singh. Efter att ha hånat Annika Sörenstam för beslutet att spela mot herrarna får nu Singh verbala smockor från publiken. Hans spel påverkas dock inte. På sex hål gjorde han fem birdies, till slut blev det 63 slag och han blev blott den fjärde spelaren i tävlingens historia att gå på en 63-rond.

Bedriften gjorde också att han kunde gå upp jämsides med Jim Furyk.

- Det kändes väldigt bra där ute men det är fortfarande två dagar kvar att spela, sade Singh.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM