Klotets bästa i Kungsan

Världseliten möttes i Stockholm: Svensk boule går uppåt i raketfart

SPORTBLADET

Världens näst största bouletävling – i Kungsträdgården i Stockholm.

Topplagen trivs långt från rivieran.

– Under franska tävlingar blir spelare ofta fulla och slåss, säger förre världsmästaren Claudy Weibel, 32.

Foto: JOHAN SOLUM
”SVERIGE KAN VINNA VM” För tre år sedan blev belgarna André Lozano (längst fram), Claudy Weibel (till vänster) och Michel van Campenhout världsmästare i boule. Men i LaMayoonnaise Open i stockholm i helgen åkte trion ut mot ett svenskt lag. ”Med den nivå ni har nu kan Sverige vinna VM-guld”, säger Weibel.

40 ton grus, 170 banor,

3 500 deltagare med upp till

9 000 klot. Boulespelande världselit har i helgen varit på plats i Stockholm.

– Svensk boule går uppåt i raketfart. Med den nivå ni har nu kan Sverige vinna VM, säger Weibel.

Tillsammans med Michel van Campenhout, 36, och André Lozano, 33, gjorde han Belgien till världsmästare 2000.

I helgen tävlade topplaget i årliga LaMayonnaise Open i Kungsträdgården.

– Jag önskar att Frankrike hade samma regler som Sverige, då skulle sporten tas mer seriöst. Där får man dricka alkohol under tävlingarna. Spelare blir ofta fulla och slåss, säger Weibel.

”Boule är mitt liv”

Sporten har vuxit rejält sedan 90-talet. Varje år säljs 100 000 bouleklot i Sverige.

– De som inte sett elitboule tror att det är en enkel sport för överviktiga gubbar med en pastis i handen. För oss är boule allvar. Jag tränar på att kasta varje dag och tävlar varje vecka. Boule är mitt liv, säger Weibel.

Experterna är eniga. Man kan lära sig spela boule på fem minuter men det tar en livslängd att bli riktigt bra. Och det är inte svettiga timmar i löpbanan som gör någon till proffs på grusets schack.

– Det sitter mycket i självförtroendet. Det mentala skiljer en bra teknisk spelare från en världsklassig. Man måste ha koncentration och bollkänsla, säger André Lozano.

Lite prispengar

Han fortsätter:

– Någon taktikbok finns inte heller. Strategin ändras inför varje kast.

Kan ni leva på sporten?

– Nej. De högsta prispengarna i Frankrike är cirka 5 000 kronor. Det ska hela laget dela på. Ett par spelare lever på sponsorer. Själv går jag minus, säger Weibel.

I Frankrike hålls tävlingar varje helg från april till oktober. Tävlingarna kan hålla på till två på natten och börja igen åtta på morgonen.

– Man står hela dagen och hinner knappt sova på natten. Då gäller det att ta hand om sin kropp och ha starka ben och knän. Men det är jag inget bra exempel på, skrattar Weibel och klappar sig på magen.

Fotnot: Belgarna åkte ut ur trippeltävlingen i kvartsfinalen mot Patrik Wiik, Roger Svensson och Bill Jönsson. Claudy Weibel vann skyttetävlingen och André Lozano kom tvåa.

Så blir du en bättre boulespelare

Jill Sjölund