Experterna är bleka kopior i ljuset av Julin

SPORTBLADET

TV:s expert-bisittare är mästare på att rabbla åsikter. Men bara några få slår Sportbladets mest kunniga läsare på fingrarna i ren faktakunskap om aktuell idrott. Bara en överglänser oss alla. TV4:s friidrottsguru A Lennart Julin.

”Är du intresserad av statistik?”

Frågan i förra veckan från Sportbladets redaktör Lilja kändes smått provocerande. ”Skojar du?” kom därför det retoriska svaret, snabbare än en genomsnittlig startreaktion från Susanna Kallur.

Spalten fortsatte något i stil med: ”Statistik är för mig själva blodådran i idrott. Om jag missar kvalresultaten i slägga vid friidrotts-SM känns den därpå följande veckan faktiskt ganska meningslös.”

Det är troligt att TV-spalten varit mindre kaxig om A Lennart Julin funnits i närheten. Alla som stött på detta friidrottsorakel vet att det finns statistik-intresserade och att det finns A Lennart Julin.

Övergurun kliver in i vår vardag

Med friidrottssäsongen igång – gångna veckan erbjöd såväl Grand Prix som Stockholm Marathon – har återigen sifferdemonernas egen överguru klivit in i våra vardagar. För den här TV-spalten innebär detta pur njutning.

Ralf Edström, Glenn Strömberg, Ola Andersson, Gunnar Larsson, L-G Jansson, Claes Hellgren, Miro Zalar. Alla må de vara exempel på utmärkta expertbisittare. I en tid när ett sportrefererat i etermedia bara MÅSTE ha en kunnig kaxig experttyckare för att kännas komplett.

Men i jämförelse med A Lennart Julin talar vi ändå om blygsamma stickrepliker, om utfyllnad, om snömos. Det får de nyss namedroppade begåvningarna acceptera.

Julin är sidekicken som helt tar över. Med sitt smått överjordiska kunnande – här talar vi världselit i sin sport – kan en fritt löpande ALJ rädda även en medioker gala i säsongens trevande linda. Hans kommentarer både verkar och är 100% pålitliga. Det är det som gör honom så unik. Några huvudkommentatorer har under årens lopp, när Julin öst på som mest, fått spel och drömt våta drömmar om Sten Rosenberg. Men det är smällar man får ta.

Julin kan göra en ”Hellbergare”

Om Julin – A:et står för Anders om jag minns rätt – bara ville kunde han göra en Björn Hellberg. Det vill säga Julin skulle kunna ta sitt djävulska vetande till ett underhållningssammanhang. ”Julins siffertombola”, ”Bräck A Lennart”. Hugad TV-kanal kan mejla TV-spalten för ytterligare förslag.

Men hittills har han – eller de redaktioner han jobbat för – valt att maximalt utnyttja dennes mest seriösa sidor. Med tiden har han dessutom själv fått ta över rodret i respektive studio. Även då har resultatet blivit utmärkt. Julin-hyllningen förändrar dock inte att sändningen från Stockholm Maraton blev en svårt utdragen historia.

Mer om bisittare: Det är en bra bit från Bergamo i Italien till ”Fotbollskväll”-studion på Gärdet i Stockholm. Alla som äger ett exemplar av KAK:s bilatlas kan lätt dubbelkolla denna upplysning. För att slippa den ansträngningen har man under några år kunnat studera Bergamos svenske son, Glenn Strömberg. Dennes tidvis rutinmässiga expertinsatser i SVT har uppenbart understrykit att mästerfilmaren från Göteborg numera befinner sig långt från svensk vardagsfotboll.

Därför var det lysande att Strömberg lyfte sig under EM-kvalet mot Polen. Plötsligt satt de återigen klockrent, de där aningen buttra analyserna som på 90-talet gjorde Strömberg till den mest folkkäre av bisittare . Näpsandet av Lindeborg, när denne ville ha in Kongo-Kim istället för Turbo-Svensson, var bara ett exempel. Det finns många skäl att sukta efter EM i Portugal nästa sommar.

En Glenn Strömberg i ny högform är ett.

Lars Nylin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM